IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Русия вгорчиха резултатите на Metro

Заради слабата рубла компанията е загубила през Коледните празници около 60 млн. евро

16:16 | 10.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Обезценяването на рублата понижи резултатите на Metro. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Обезценяването на рублата понижи резултатите на Metro. Снимка: Ройтерс

Ефектите на украинската криза свиха печалбите на силно ангажирания в Русия гигант в търговията на дребно Metro. Приблизително 60 милиона евро е изгубила групата около Коледните празници заради срива на рублата в резултат на кризата в Украйна и на санкциите срещу Руската федерация, наложени от Запада.

При това Metro успява да расте извън бизнеса си с Русия, а дългогодишното „проблемно дете“ Media-Saturn вече е на печалба. Оперативната печалба на Metro дори се оказва по-висока от очакваното от пазара. Освен това главният изпълнителен директор на компанията Олаф Кох отново потвърди прогнозата за текущата година. 

„Преди всичко слабият курс на рублата хвърля сянка над като цяло доброто ни оперативно развитие“, обяснява Кох. Metro е силно ангажирана в Русия и има магазини и в Украйна. Само в Русия концернът има 80 големи магазина, а като цяло 8,3% от приходите на базирания в Дюселдорф концерн са от източноевропейската страна.

Преди време компанията имаше намерение да изкара бизнеса си в Русия на борсата, но заради конфликта в Украйна този план е замразен. „Днес не може да се каже кога ще можем отново да съживим плановете за частична продажба на борсата“, заяви Кох.

Оперативната печалба (Ebit) преди специални ефекти се е свила в първото тримесечие на финансовата 2014/15 г. до 1,024 млрд. евро (2014 г: 1,073 млрд. евро).  Анализатори обаче очакваха оперативна печалба от 1,008 млрд. евро. Чистата печалба възлиза на 404 млн. евро, докато преди година е била в размер на 451 млн. евро. Приходите от коледното тримесечие възлизат на 18,3 млрд. евро.

Натискът от слабата рубла влоши настроението на инвеститорите и акциите на компанията поевтиняха с 4,8 на сто до 28,24 евро за брой (към 15.30 ч. българско време - бел. ред.), като по този начин са най-слабият компонент на MDax. „Данните на Metro са добри и в рамките на очакванията. Но компанията има сериозен проблем и той се казва Русия“, казва търговец, цитиран от DPA.

За цялата 2014/15 г. Metro очаква лек ръст на приходите. Оперативната печалба преди специални ефекти се очаква да нарасне леко спрямо отчетените 1,727 млрд. евро преди година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още