IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Проруските медии да се категоризират като "агенти на влияние"

Президентът Петро Порошенко заяви, че информационното поле на страната е окупирано, както и част от територията й

21:53 | 20.09.18 г. 35
<p>
	Петро Порошенко. <em>Снимка: Президентство на Украйна</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Петро Порошенко. Снимка: Президентство на Украйна

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска днес, няколко месеца преди президентските избори в страната, да се приеме закон, създаващ статут "агент на влияние", под който да се регистрират проруските медии, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Виждаме, че петата колона надига глава. Мрежа от руски агенти продължава да е активна в Украйна, тя поема някои медии под свой контрол и създава организации, представяни като независими. Те са независими в Украйна, но са под контрола на Кремъл и разпалват антиукраински, антиевропейски и антиамерикански настроения. Затова подкрепям идеята за законопроект за регистриране на агентите на влияние на страната агресор", заяви украинският президент в годишната си реч пред парламента.

Названието напомня класификацията "чуждестранни агенти", която се използва в Русия от 2012 г. за организации с финансиране от чужбина и водещи "политическа дейност".

Миналата година тази мярка обхвана и международните медии в отговор на регистрирането на руската телевизия Ар Ти в САЩ под това название.

Още преди изказването на Порошенко идеята за подобен закон в Украйна, която е предложена от една от управляващите партии, бе разкритикувана от Украинския Хелзинкски съюз за правата на човека, според който така се ограничават обществените свободи.

Украинският президент обаче настоя, че е важно да се запази "сигурността на информацията" с наближаването на планираните за пролетта президентски избори, на които той ще се яви въпреки ниската си популярност.

"Част от информационното ни поле е окупирано, както е окупирана част от територията ни", заяви Порошенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 5 години
1861, 1865... троловете много тактически наблягат на робството в европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 8
Sokratus
преди 5 години
Миша у тебя есть шизофрения? Почему пишеш с два профиля!Понял, зарплата двойная!!! ах какой ты остроумный!!!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
Inside Bannon's European Roadshow To Galvanize Populist Movements, Defeat Soroshttps://***.zerohedge.com/news/2018-09-19/inside-bannons-european-roadshow-galvanize-populist-movements-defeat-soros----------------------------------ей го нащо момче, после такиа кат сократ, сакамано, петрофф ,коню, юриста, хюсеина и т.н. нема съществуват и въобще никой нема се сеща за Путин .... Банън че им обясни, а на укрите фашизма вече сме го гледали доста време и се от едни и същи *** и Троцкисти жендъри ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis17
преди 5 години
само помни Стив Банън е твой ше еббе майкката на такива доллни джендърски либерасти стотинкаджии от Американистан за Буллгаристтан а не Путин той нишо нема ви напрай, но първия ше изтреби всяка една *** от държавите и благодарим за което !!! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
първо не съм изнесъл никой и наемниците на запада не знам колко руснаци са убили, но аз не съм колонията благодарение на такива кат тебе иначе за тебе мога те довърша с една лопата в гръбнака оръжие мисля няма да ми трябва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 13
Sokratus
преди 5 години
Товарищ, Вече изнесохте десетки хиляди зелени човечета, десетки хиляди убихте! Докато не станат милиони няма спирка, нали?Поздрави ка.Путин и дай e-mail да му пратим писмо, колко си верен и полезен на Негово низшество. И как ревностно браниш всичко негово. За да ти вдигне заплатата в рубли;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 15
georgi_shum
преди 5 години
Отново се доказваш като неук ***. Нито по гръцко, нито по турско българите никога, не са били роби! Никога! За разлика от руснаците, огромното мнозинство от които са били роби в собствената си страна чак до 1861 г.Ти и други м.урзилки тука не сте никакви русофили. Вие сте обида за тази дума. Вие сте ж.алки путино-съветофили. А ТИ КОНКРЕТНО си и изчлючително неук такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
от догодина живот и здраве транзита на газ от там ***, бизнеса на тоя шушляк в руско ше е преустановен и да праат квот знаят е ше им експортираме Азис и Софи Маринова със Славчо те ше ги опрааат в информационното пространство ..... :)) Паси, Инджев и Василев мое им пратиме съшо ако искат даже Америка за Украйна, Атлантипески клубове, геййташки ценности .... иаме за износ бол само душа да им иска и ше ги "опрайм" информационно .... саао ме съмнява че те не са такива иддиоти кат нас да траят 30г. ей тва ме "притеснява" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 5
опааа
преди 5 години
...и да ревете и да не ревете украйна е едно бойно поле и такова го направи "най- демократичната " страна в света , самата америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 11
Sokratus
преди 5 години
Ты откуда знаешь болгарский? Кто тебя научил? Умники у вас в ГРУ!!!Но сюда можно писать и по русский. Это задунайская губерния!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още