IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започва преговори за пътната карта за присъединяване към НАТО

Членството в Алианса е приоритет за Киев и украинският президент обеща всички необходими реформи

20:41 | 10.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Украйна и НАТО ще започнат разговори за пътна карта за присъединяване на бившата съветска република към Алианса, обяви украинският президент Петро Порошенко след среща с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг в Киев, пише БТА, позовавайки се на информация на Ройтерс. 

Визитата на Столтенберг в Украйна е в рамките на заседанието на Комисията НАТО- Украйна. Тя идва ден след посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който призова от Киев Русия да направи първи стъпки за деескалация на напрежението в Източна Украйна, припомня AFP.

Пред своя гост Порошенко обеща да проведе реформите, които ще приведат Украйна в съответствие със стандартите на Алианса. "Украйна ясно дефинира своето политическо бъдеще и бъдещето си в областта на сигурността", каза украинският президент.

Той подчерта, че приоритет на страната му е да стане пълноправен член на НАТО, допълва DPA. "Нашият приоритет е интеграцията в евроатлантическото пространство за сигурност с оглед на придобиване на пълноправно членство в НАТО", каза Порошенко.

Миналата седмица Украйна прие закон, който я поставя в по-добра позиция за присъединяване към Алианса. Реформирането и модернизирането на украинската армия е приоритет, подчерта тогава Порошенко.

След днешната среща Столтенберг заяви, че НАТО е приятел на Украйна и Украйна е приятел на НАТО. Алиансът е солидарен със страната в нейните усилия да се изправи срещу агресивните действия на Русия, обяви той, цитиран от AFP.

"Русия продължава с агресивните си действия срещу Украйна, но НАТО подкрепя Украйна и е на ваша страна", увери Столтенберг. Той допълни, че е дошъл в Киев "за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и нашата твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на вашата страна".

НАТО обещава на Украйна помощ в областта на спътниковите връзки, обяви още Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той каза, че почти 40 милиона евро от 10 доверителни фонда на страни от Алианса ще бъдат предоставени на Украйна като помощ в различни области, включително киберотбраната. Кибератаките са ключов елемент в хибридната война, отбеляза Столтенбер и обеща на Украйна и оборудване, което да помогне при разследването на неотдавнашните кибератаки, засегнали страната, пише Ройтерс.

Столтенберг изрази безпокойство от нарастващите заплахи срещу наблюдателите от на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)в Източна Украйна и призова Русия да изтегли хилядите си военнослужещи от Украйна.

По повод новината за предстоящото начало на разговори за пътна карта за присъединяване на Украйна към НАТО, Русия каза, че потенциалното членство на страната в Алианса няма да повиши стабилността и сигурността в Европа, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че плановете на Украйна за влизане в НАТО касаят Русия само косвено, но въпреки това я безпокоят. Що се отнася до призивите на Столтенберг към Русия да изтегли хилядите си военни от Източна Украйна, Песков каза, че Русия няма никакви войски в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още