IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария няма да се откаже от "Южен поток"

Тези, които ни карат да се откажем от проекта, да предложат алтернатива, заяви унгарският премиер Виктор Орбан

11:50 | 02.07.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария няма да се откаже от "Южен поток"

"Унгария няма да се откаже от спорния проект „Южен поток”, защото той е ключов по отношение на сигурността на енергийните доставки на страната", заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от AFP.

„Няма да допуснем ситуация, в която нашите газови доставки да зависят от Украйна”, допълни още той след разговори със своя сръбски колега Александър Вучич.

Орбан е категоричен, че страната му подкрепя Украйна, но е отговорен за своите граждани и енергийните доставки. „Този, който ни каже, че не трябва да строим „Южен поток”, трябва да ни предложи алтернатива, защото ние не можем да живеем без газ”, обяви той.

Изявленията на унгарския премиер идват на фона на споровете между ЕС и Русия за това дали „Южен поток” трябва да отговаря на европейското законодателство. От AFP посочват още, че кризата в Украйна и напрежението между Брюксел, Москва и Вашингтон поставят в нова светлина газопровода, чиято цел е пренос на сибирски газ в Европа.

„Южен поток” е един от големите проекти, които целят намаляването на важността на Украйна като транзитна страна на руския газ. В същото време Брюксел на няколко пъти предупреди държавите от ЕС да не се поддават на натиска на Кремъл по отношение на газопровода, който нарушава европейските правила.

Позициите обаче не са еднозначни, особено в страните, които изцяло разчитат на вноса на руски газ именно през Украйна.

Европейската комисия вече спря развитието на проекта на българска територия. Срещу страната ни започна и наказателна процедура, която визира начина, по който е избран изпълнителят на цялостната реализация на проекта. Съмненията на Брюксел са, че процедурата не е прозрачна и не е гарантирана възможността за участие на всички желаещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 16 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Анджек, това имах предвид! По-смело и останалите, помогнете на Орбан! Разкажете му за шистовия газ, за втечнения газ от Америка, за аналния газ от братска България... хахаха!Самата русофобия сама по себе си е достатъчно силна енергия за една национална икономика - да гледа нас, да гледа Украйна как бързо дръпна с това гориво! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Синеочке, добре си се ориентирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Този, който ни каже, че не трябва да строим Южен поток, трябва да ни предложи алтернатива, защото ние не можем да живеем без газГоркият Орбан! Не знае ли, че не се пита така в пространството! Няма ли кой да му каже, че алтернативи има колкото искаш, само трябва да чете във форума на *** анализите на местните ***-лизатори! Видни енергийни експерти на ниво Перник, Шумен и Варна ще го светнат алафрангата колко по-добре ще бъде не само без Южен поток, и и изобщо без руски газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още