IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария свиква референдум за бежанските квоти

Държавите от ЕС са в пълното си право да свикват референдуми, коментира Европейската комисия

15:29 | 05.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Президентът на Унгария Янош Адер насрочи за 2 октомври инициирания от правителството референдум, на който гражданите на страната трябва да кажат дали подкрепят обявените от Европейския съюз задължителни квоти за приемане на бежанци в Унгария, съобщи агенция MTI.

Според съобщението от президентския офис точно формулираният въпрос, на който унгарците са призовани да отговорят, е: „Искате ли Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?"

Държавите от ЕС са в пълното си право да свикват референдуми, така хората могат да изразяват мнението си, заяви на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той посочи, че засега Европейската комисия знае за намерението за свикването на референдум в Унгария единствено по отношение на бъдещи квоти за разселването на мигранти.

Провеждането на референдума бе предложено през февруари от премиерa Виктор Орбан, който отказа участие на Унгария в програмата на ЕС за разпределяне на бежанците между страните членки. Негодуванието на премиера бе предизвикано от това, че Брюксел отнема правото на Будапеща да решава въпрос, който според него е в компетенцията на националната власт.

Орбан открито призовава унгарците да гласуват с "не", което според него е в интерес на независимостта на Унгария. Провеждането на референдума бе подкрепено от депутатите на управляващата дясна партия ФИДЕС и крайнодясното движение Jobbik. Опозицията не успя да предотврати решението на парламента в нито една съдебна инстанция, включително и в Конституционния съд, който поръча на президента на насрочи дата за провеждането на референдума.

Унгария е сред държавите, които оспориха и не прилагат квотите, предложени от ЕК и одобрени от Съвета на ЕС и Европейския съвет. По тези квоти в ЕС трябва до две години да бъдат разпределени от Гърция и Италия 160 хиляди мигранти, по две отделни квотни схеми. В едната схема Унгария не участва, а по втората бе задължена да приеме 1294 души, което тя отказва да направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 2
vzhekoff
преди 7 години
Браво на унгарците !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още