IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария затвърди още повече позицията си по санкциите срещу руския петрол

Страната заяви, че ще оттегли заплахата си за вето само ако вносът през тръбопроводи бъде изключен

15:45 | 11.05.22 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Унгария втвърди позицията си срещу предложението на Европейския съюз (ЕС) за ембарго върху руския внос на петрол, заявявайки, че ще оттегли заплахата си за вето само ако вносът през тръбопроводи бъде изключен, съобщава Bloomberg.

Тъй като по-голямата част от доставките на суров петрол в страната идва през тръбопроводи, коментарите на външния министър Петер Сиярто поляха със студена вода поредния кръг от преговори, които целят да накарат премиера Виктор Орбан да отмени позицията си срещу предложената забрана.

Сиярто заяви, че пътуването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Будапеща в понеделник за среща с Орбан и призива към унгарския лидер от френския президент Еманюел Макрон към енергийната сигурност ден по-късно не са постигнали нищо, за да се преодолее задънената улица.

„Тези преговори ни показаха ясно, че Брюксел, или Европейската комисия, няма предложение, което ще реши ефекта на ядрена бомба, което петролното ембарго срещу Русия ще има върху унгарската икономика“, заяви Сиярто. „Ако Брюксел е сериозен към въвеждането на това ембарго, тогава това е възможно само ако доставките чрез тръбопроводите бъдат изключени“, допълни той.

Външните министри на ЕС трябва да се срещнат в понеделник в Брюксел, където ще обсъдят санкциите, ако дотогава не бъде постигната сделка.

За момента не е ясно дали Унгария, която имаше близки отношения с руския президент Владимир Путин пред инвазията му в Украйна, иска от ЕС да изключи целия внос на петрол през тръбопроводи от Русия или само дела на Унгария. По-рано правителството в Будапеща поиска постоянно изключение за вноса ѝ на петрол през тръбопроводи.

Унгария, която е без излаз на море, ще се нуждае от милиарди долари, за да промени рафинериите си, които в момента обработват руски петрол, да разшири капацитета от тръбопроводи от хърватско Адриатическо море и за инвестиции в други сфери, за да може Унгария да свие енергийните доставки от Русия, каза Сиярто. Той допълни, че най-добрият път напред е санкциите на ЕС да са насочени само към вноса на петрол от Русия чрез танкери.

В шестия си пакет санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна Европейският съюз предлага да се забрани руския внос на петрол през следващите шест месеца и рафинирани горива преди началото на януари. ЕС по-рано предложи на Украйна и Словакия да се съобразят със санкциите към края на 2024 г., а на Чехия – до юни същата година, тъй като разчитат сериозно на руския суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Kiro_100
преди 1 година
Ватников ...Да те е'б'а в у'с'т'а'т'а ..Нещо против ...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Сшабоум, общия интерес е кремълското жуже да падне, защото утре като ти закапят бомби на празната кратуна, ходи смятай икономиката, да не говорим за ядрени бомби! От слугинажество към Мордор и последните ви гънки са се изгладили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
viva
преди 1 година
Хахаха. Гнусно е да искаш да си съсипе икономиката, само защото на теб ти отърва нещо си. Мислиш ли, че ако Франция зависише изцяло от вноса на петрол от Русия би приела забраната на руски петрол? Мислиш ли, че Англия не си направи добре сметката, че покрай ЕС дава повече, отколкото взема и не си направи Брекзита. Нагло е ти да си правиш сметката, а да държиш другите да не си я правят и да не си преследват интереса. На този свят не съществува само вашия интерес. Съществува и интереса на останалите хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Кога другата гнусна европейска нация(освен рускат и турската) ще бъде изхвърлена от ЕС? Да си иска изключение само за унгария, защо иска за целият тръбен пренос? За да слугува на патрона си кремълскиятШизофреник? Долна унгарска нацийка, забравихте как руснаците ви клаха 1848, 1944 и 1956 година. малко ви е било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още