IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit готви продажба на акции и активи за 16 млрд. евро, твърдят източници

Банката е започнала да събира оферти за своето подразделение за управление на активи Pioneer

21:34 | 26.09.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Италианската банка UniCredit ще се опита да привлече до 16 млрд. евро чрез емитиране на акции и продажба на активи, съобщи Ройтерс, като се позова на двама свои източници, запознати с въпроса.

Най-голямата италианска банка по активи е започнала да събира оферти за своето подразделение за управление на активи Pioneer и води преговори с полската PZU за продажбата на дял от 40% от Bank Pekao, съобщава агенцията.

Капиталовите съотношения на UniCredit изостават от тези на няколко други банки и ще бъдат допълнително подкопани от планираната продажба на голяма част от портфолиото й от заеми, отпуснати на неплатежоспособни кредитополучатели, на обща стойност 51 млрд. евро.

Според единия от източниците продажбата на лошите заеми е от критично значение за размера на капиталовите нужди на UniCredit. Според италианските медии UniCredit може да продаде лоши заеми за 20 млрд. евро.

От UniCredit са отказали коментар.

"UniCredit работи по продажбата на Pekao, Fineco и Pioneer, за да ограничи увеличението на капитала до 5-6 млрд. евро", твърди първият източник, като допълва, че продажбата на активи може да донесе до 10 млрд. евро.

Делът на UniCredit в Pekao се оценява на 3,1 млрд. евро при сегашните пазарни цени, а делът от 55% от Fineco - на 1,7 млрд. евро. Според източници UniCredit иска да получи 3 млрд. евро за Pioneer.

Според друг източник има "висока вероятност" онлайн брокерът FinecoBank също да бъде предложен за продажба. Анализатори обаче виждат спънки пред евентуалната сделка, защото FinecoBank получава близо половината от приходите си от 9 млрд. евро от облигации, закупени от UniCredit.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Никой не разследва на каква цена бе продадена Булбанк преди години и то с посредничеството на Иван Костов! България загуби поне 100 милиона лева от тази сделка! Иначе италианците да не са луди да си продадат едно от малките печеливши подразделения в Източна Европа, от което могат да взимат кинти по всяко време? Но UniCredit ще направят стратегическа грешка ако продадат и Pioneer! Лично мнение, не е препоръка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Да вземат да шитнат булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още