IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit и Santander се отказаха от комбинация на управляващите си дружества

Банките не са стигнали до работещи решения за поделенията

17:17 | 27.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

UniCredit SpA съобщи, че е прекратила разговорите с Banco Santander SA и фондовете за частни капитали за  комбинирането на двете поделения на банките за управление на активи, предава Bloomberg.

Най-голямата италианска банка ще умува върху други възможности, включително и първично публично предлагане, за своя бизнес за управление на активи Pioneer като част от плана за преструктуриране, планиран за по-късно тази година.

„Страните проведоха детайлни дискусии, за да установят работещи решения, които да посрещнат всички регулаторни изисквания за завършване на сделката, но в отсъствието на работещо решение в обозримия времеви хоризонт страните заключиха, че най-подходящият ход за действие е прекратяването на разговорите“, гласи съобщение на UniCredit до борсата.

Банката обмисля да увеличи капитала си с до 5 млрд. евро и да продаде целия си дял в полската Bank Pekao SA, твърдят запознати.

Новият главен изпълнителен директор Жан Пиер Мустие разработва нов бизнес план, който ще представи през четвъртото тримесечие. Той включва намаляване на разходите, увеличаване на капиталовите буфери и рентабилността, накърнени от лошите кредити и рекордно ниските лихви.

В отделно интервю за Bloomberg главният финансов директор на Banco Santander SA Хосе Антонио Гарсия Кантера заяви, че Испания се нуждае от ново правителство, което да заработи възможно най-скоро. По думите му колкото повече време отнеме процедурата, толкова по-голям ще е рискът за възстановяването на икономиката.

Страната няма работещо правителство от декември. Въпреки че партията на премиера Мариано Рахой получи малка подкрепа след изборите през юни, той постигна малко в опитите да получи подкрепа и от конкурентите си. Това увеличи перспективите за провеждането на безпрецедентен трети вот преди края на годината.

Испанското поделение на Santander, което е третото по-големина, обяви 10% спад на печалбата през второто тримесечие спрямо същото на 2015 г. Банката затваря клонове и съкращава работници у дома, след като ниските лихвени проценти и слабото търсене на кредит притискат маржовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още