IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit и Societe Generale обсъждат сливане?

Акциите и на двете банки поскъпват след публикация за подготвяна сделка в италианска информационна агенция

15:26 | 14.11.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Акциите на UniCredit SpA – най-голямата италианска банка по пазарна капитализация, поскъпват на борсата в Милано, след като италианската информационна агенция Ansa съобщи за водени преговори за сливане с френската Societe Generale SA, предава Bloomberg.

Пазарната оценка на UniCredit се повишава с почти 6 на сто. Акциите на Societe Generale поскъпват с 1,4% след публикуването на информацията до 40,35 евро за брой, допълва агенцията.

От началото на годината UniCredit е изгубила 53% от пазарната си капитализация, а Societe Generale – 5,1% до 32,6 млрд. евро.

Разговорите за сливането на двете банки и евентуално увеличение на капитала на UniCredit с повече от 10 млрд. евро засега се водят основно във „финансовите кръгове“, посочва Ansa, като се позовава на анонимни източници. И двете банки засега отказват коментар.

Главният изпълнителен директор на италианската банка Жан Пиер Мустие оглавяваше корпоративната и инвестиционна дивизия на Societe Generale SA, преди да я напусне през 2009 г.

Французинът се присъедини към UniCredit през юли и е изправен пред огромен натиск да подобри капиталовите резерви на банката и да възстанови рентабилността ѝ.

Societe Generale, подобно на много свои конкуренти, реорганизира структурата за инвестиционното банкиране. Така кредиторът отчете скок на финансовите резултати през третото тримесечие на фона на по-високите приходи от търговия с акции и облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Сериозно ли мислиш, че някой дори да знае подобна информация в българската Уникредит ще я сподели с журналист? Нали се сещаш, че веднага ще разберат от малкото инсайдъри, кой е бил източникът на информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Protokol
преди 7 години
Ами ей така го правят някои ....."...a person familiar with the matter said on Monday..."http://***.marketwatch.com/story/unicredit-plans-13-billion-cash-call-source-2016-11-14
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Как си представяш българската Уникредит да коментира нещо за банката майка, която е публична компания? Нали ако стане подобно нещо, целият мениджмънт на българската Уникредит ще бъде уволнен на момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
Protokol
преди 7 години
Очаквах повече от статията - освен превод на новината....А и в момента на публикуването в Инвестор цената вече се е върнала с 5%...Дали от българската Уникредит ще коментират нещо относно увеличаване на капитала на майката или нейното сливане ? Но за да се отговори на подобен въпрос трябва повечко работа ... и то журналистическа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още