IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit изпрати тримесечието с нетна печалба от 512 млн. евро

Главният изпълнителен директор Федерико Гицони е оптимист относно перспективите пред банката през годината

20:08 | 12.05.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
UniCredit изпрати тримесечието с нетна печалба от 512 млн. евро

Тримесечната печалба на най-голямата италианска банка по размер на пазарна капитализация – UniCredit, се понижава с 28%, след като кредиторът задели провизии за лоши кредити и предостави средства за създаването на фонда за спасяване на европейски банки, предава Bloomberg.

Нетната печалба за периода януари-март 2015 г. намалява до 512 млн. евро при 712 млн. евро, спечелени година по-рано. Въпреки това като цяло представянето на банката е в съответствие с очакванията на финансовите анализатори. Понижението отразява вноската в размер на 91 млн. евро във Фонда за преструктуриране на банки в еврозоната.

Общите приходи на италианския трезор се повишават с 3% до 5,75 млрд. евро, благодарение на по-високите приходи от такси и комисиони и от търговска дейност. Само приходите от такси и комисиони са със 7% повече до над 2 млрд. евро. Приходите от търговия скачат с 83% до 619 млн. евро.

„След като изпълнихме целите си за миналата година, резултатите от първите три месеца на годината потвърждават очакванията ни за възстановяване на икономиката. Качеството на активите се подобрява, като затвърждаваме и силната си капиталова позиция“, коментира главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони, цитиран от банката.

Той опитва да намали рисковете, да свие разходите и да продаде активи като част от 5-годишния план, насочен към увеличаване на печалбата и капитала. Банката разчита на подобряване на бизнеса си у дома, за да покачи рентабилността, отбелязва Bloomberg.

Гицони посочва още, че UniCredit е сред най-стабилните европейски банкови групи, която показва добри резултати, благодарение на стриктно следване на Стратегическия си план. Той е оптимист за перспективите пред банката за тази година.

През първото тримесечие провизиите за лоши кредити нарастват минимално до 980 млн. евро от 838 млн. евро преди година. Анализаторите очакваха дори по-високи провизии, а именно – за 1,01 млрд. евро.

УниКредит продължава да засилва капиталовите си показатели и те са на нива над изискванията на регулаторите. Коефициентът за капиталова адекватност CET 1 достига 10,5%, като в него са включени нови 25 базисни пункта след сделката между Pioneer Investments и Santander Asset Management.

С положителен принос за постигнатите финансови резултати е и традиционно силното представяне на бизнеса в Централна и Източна Европа, който е стратегически регион за UniCredit.

Същевременно на днешното Годишно общо събрание на акционерите на УниКредит Булбанк беше взето решение 33% от печалбата за 2014 г. в размер на 241,65 млн. лв. да бъде разпределена като дивидент.

Това означава, че дивидентът ще бъде по 0,28 лв. на акция. Останалата част от печалбата от 161,1 млн. лв. ще остане в банката като неразпределена печалба и ще бъде използвана за финансиране на нови проекти на клиентите на УниКредит Булбанк.

Финансовите резултати на българското подразделение предстои да бъдат публикувани, след като Българска народна банка отложи оповестяването на надзорните отчети за целия сектор от края на април за средата на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
искрено се надявам да е нелечимо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
..."благодарение на по-високите приходи от такси и комисиони..." - то така и Левон Хъмпърцуцумян знае да прави печалби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
forexboy
преди 8 години
То заболяването им е неизлечимо.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 8 години
... за лекарства да ги изхарчат, дано :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още