IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit може би ще трябва да увеличи капитала си

Продажбите на активи от последните дни може да не задоволят ЕЦБ, коментира председателят на борда на италианската банка Джузепе Вита

14:25 | 14.07.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

UniCredit ще трябва да помисли за увеличение на капитала, за да изпълни исканията на Европейската централна банка (ЕЦБ), тъй като продажбите на активи през последните дни няма да бъдат достатъчни. Това коментира председателят на борда на директорите на финансовата институция Джузепе Вита, цитиран от MarketWatch.

“Не мисля, че ЕЦБ ще бъде доволна от това, което направихме“, заяви Вита в рамките на събитие в Рим.

Най-голямата банка в Италия по размер на активите продаде миноритарни дялове в свои подразделения през последните няколко дни в опит да заздрави капиталовата си позиция.

В сряда приключи сделката за продажбата на 10-процентния дял в полското подразделение Bank Pekao SA за приблизително 749 млн. евро (830 млн. долара). Във вторник трезорът съобщи за продажбата на 10 на сто от онлайн банката Finecobank za 328 млн. евро.

Според UniCredit продажбата на дела в Pekao ще подобри съотношението на капиталова адекватност с около 12 процентни пункта, докато тази на FinecoBank – с 8 процентни пункта. Чрез двете трансакции банката си подсигури 1,1 млрд. евро (1,22 млрд. долара).

Сделките бяха сключени няколко дни след назначаването на френския инвестиционен банкер Жан-Пиер Мустие за изпълнителен директор на UniCredit.

“При всички положения трябва да дадем време на г-н Мустие, тъй като той току-що дойде“, каза Вита.

След продажбата на дела в Pekao UniCredit вече притежава 40,1% от капитала на полската банка. Според източници от полския финансов сектор банката може да намали дела си още до 33%.

Към 31 март 2016 г. съотношението на капитала от първи ред на италианския кредитор възлиза на 10,5%, посочва Ройтерс.

Към 13:48 часа българско време на борсата в Милано акциите на банката поскъпват с 5% до 2,12 евро за брой. От началото на годината акциите обаче поевтиняват с 58,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Според анализатори ще им трябва около 10 милиарда евро. Нямам никаква идея откъде ще ги вземат. Осен да вземат наистина да точат международните клонове като Булбанк, Yap
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
Факт е, че Уникредит имат проблеми в Италия и в Европа, но не мисля, че те са фатални и скоро ще се възстановят. Въпреки това подобни новини не ме радват:Полското правителство ще отправи оферта чрез държавни компании за придобиването на втората най-голяма банка в страната италианската UniCredit, пише Bloomberg.Според източници на полски вестник UniCredit сама е потърсила помощ от правителството като е предложила дела си в Bank Pekao. Италианската група държи 50.3% от акциите на полската институция, като делът й се оценява на 4.8 млрд. долара.Финансовият министър на страната Давид Жалкиевич заяви, че при нужда държавни предприятия имат капацитета за подобни придобивания. Делът на полския капитал в банковата индустрия в Полша не е оптимален и той трябва да се разшири, заявява министъра.UniCredit се нуждае от допълнителен капиталПубликация на вестник Капитал Daily от 27-юни 2016 г. пък определя UniCredit като една от най-слабо капитализираните банки в Европа.Според източници на агенция Bloomberg през месец май 2016 г. италианската група е започнала преглед на възможностите за набиране на допълнителен капитал, включително и чрез продажбата на полската Bank Pekao.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 7 години
скопо и Булбанк на тезгяха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още