IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit надмина очакванията с печалба от 522 млн. евро през второто тримесечие

Положителният финансов резултат расте с 2% на тримесечна и 30% на годишна база

17:09 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони. Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на най-голямата италианска банка UniCredit нарасна с 30% през второто тримесечие, след като банката задели по-малко средства за лоши кредити и направи по-малко разходи, пише Bloomberg.

Печалбата се повишава до 522 млн. евро от спечелените 403 млн. евро през същия период на 2014 г. Резултатът надмина очакванията на анализаторите, очакващи нетна печалба в размер на 442 млн. евро, и е с 2% повече от предишното тримесечие.

Приходите от дейността намаляват минимално с 1% до 5,74 млрд. евро в сравнение с първото тримесечие, добавят от банката в прессъобщение до медиите. Разходите също са стабилни, като по-добрият резултат през тримесечието се дължи и на по-ниските провизии с близо 7%.

През периода UniCredit задели провизии за 913 млн. евро, което е по-малко от заделените 1 млрд. евро година по-рано. Банката подобрява качеството на активите си, след като създаде поделение за намаляване на второстепенните активи и контрол на риска, подчертава Bloomberg.

„UniCredit отчита малко над 1 млрд. евро печалба за първата половина на годината. Tова е отличен резултат на фона на все още предизвикателната среда и исторически ниските лихви. Групата успява да подобри капиталовите си показатели и така затвърждава стабилните си позиции. Качеството на активите също се подобрява, благодарение на намаляване на дела на необслужваните заеми“, коментира главният изпълнителен директор на UniCredit Федерико Гицони в съобщение, придружаващо финансовите резултати.

UniCredit продължава да засилва капиталовите си показатели и те са на нива над изискванията на регулаторите. Коефициентът за капиталова адекватност CET 1 достига 10,92%, като в показателя вече е отразена и сделката между Pioneer Investments и Santander Asset Management.

Гицони посочва още, че на всичките пазари, на които оперира, UniCredit отчита повишение на отпусканите нови кредити. Директорът на италианската банка подчертава още, че за добрия резултат са допринесли всички основни структури на групата, сред които и регионът на Централна и Източна Европа.

Най-голямата италианска банка е представена у нас чрез УниКредит Булбанк. През първото полугодие банката, която е първа по размер на активите в страната, спечели 154,85 млн. лв., или с 19,7% повече спрямо година по-рано. Към края на юни 2015 г. активите на УниКредит Булбанк се покачват с 20% до 15,922 млрд. лв., показват надзорните отчети на Българска народна банка.

Освен това Бордът на директорите на UniCredit одобри официално и предложението на Федерико Гицони за промяна на организационната и мениджърската структура на групата с цел опростяване на бизнес модела и управлението.

В резултат на тези промени от началото на октомври в UniCredit няма да съществува позицията на генерален мениджър, досега заемана от Роберто Никастро.

Неговите функции, сред които беше и надзор на региона на ЦИЕ, се разпределят между двамата досегашни заместник-генерални мениджъри Паоло Фиорентино и Джани Папа и настоящия главен финансов директор Марина Натале, която също става заместник-генерален мениджър. За бизнеса на банката в ЦИЕ ще отговаря Джани Папа.

Два часа преди края на търговията на борсите в Европа на фондовата борса в Милано акциите на UniCredit поскъпват с 6,10% до 6,345 евро за брой, с което пазарната капитализация на кредитора възлиза на около 37,3 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още