IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit ще въведе отрицателни лихви само за депозити над 1 млн. евро

Клиентите на банката ще получат и редица алтернативи, съобщи неин говорител

22:53 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската банка UniCredit ще прилага отрицателни лихви за депозити на потребители над 1 млн. евро (1,1 млн. долара), съобщи банката, цитирана от Ройтерс. Така тя поясни изказвания на главния си изпълнителен директор от миналата седмица, които предизвикаха гневните реакции на профсъюзи и на групи от потребители.

Европейските банки трябва да се справят с последиците от решението през септември на Европейската централна банка (ЕЦБ) да понижи ключовата си лихва по депозитите още по-дълбоко на негативна територия, което затруднява банките да печелят пари от традиционния си бизнес с кредитиране.

Главният изпълнителен директор на UniCredit Жан-Пиер Мустие заяви миналата седмица, че банката работи по мерки за прехвърляне на негативните лихви на ЕЦБ върху депозити на потребители, които имат над 100 000 евро в сметките си.

Италианските банкови профсъюзи разкритикуваха съобщението на Мустие, което определиха като „безразсъдно“.
Потребителската група Codacons съобщи, че ще се бори в съда с банки, които планират да ударят потребителите с негативна възвръщаемост по депозитите им.

Говорител на UniCredit заяви, че отрицателните лихви ще се прилагат само за клиенти с над 1 млн. евро в банковите им сметки, т.е. за по-малко от 0,1% от клиентската база на банката. Клиентите ще получат и редица алтернативи.

„Ще предложим алтернативни инвестиции в парични пазарни фондове, които целят положителна възвръщаемост, без никакви такси“, каза говорителят.

„За...депозити с баланс над прага от 1 млн. евро ще бъдат обсъдени ad hoc мерки с клиентите, за да се вземат предвид необичайните промени в макроикономическата среда“, допълни той.

Мустие, който говори в качеството си на председател на Европейската банкова федерация по-рано този месец, призова ЕЦБ да предприеме действия за намаляване на последиците от отрицателните лихви върху банките, като препоръча общи такси за кешовите депозити.

Италия има високи нива на частни спестявания, като общата сума на депозитите достигна 1,17 трлн. евро през август, сочат данни на Италианската централна банка.

Към момента италианските банки са свободни да налагат такси върху кешовите депозити, но повечето избягват да го правят, тъй като се опасяват, че клиентите им ще прехвърлят спестяванията си в други банки.

Италианските банки предприемат контрамерки срещу отрицателните лихви чрез такси, съобщи главният изпълнителен директор на Banca Generali Джан Мария Моса в интервю от понеделник.

„UniCredit имаше смелостта да предизвика дебат, който вече се води в чужбина, например в Швейцария...(но) не смятам, че в крайна сметка банките ще приложат отрицателни лихви“, заяви той пред ежедневника La Stampa.

През юли UBS съобщи, че от ноември ще въведе отрицателен лихвен процент от 0,75% за богати клиенти с депозити над 2 млн. швейцарски франка (2 млн. долара) в швейцарската банка.

В Дания, която беше сред първите страни, наложили отрицателни лихви, Spar Nord съобщи по-рано този месец, че ще въведе отрицателен лихвен процент върху големи депозити на частни клиенти и така стана третата датска банка, която прави това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още