Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

UniCredit заделя 900 млн. евро за покриване на последиците от коронавируса

Италианският кредитор е първата голяма европейска банка, която оценява количественото въздействие от разпространението на Covid-19

UniCredit заделя 900 млн. евро за покриване на последиците от коронавируса

Снимка: Bloomberg

UniCredit SpA е първата голяма европейска банка, която се опита да оцени количествено въздействието от разпространението на коронавируса, като отпуска 900 млн. евро за покриване на потенциални загуби от кредити, произтичащи от негативното въздействие на заразата, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Най-голямата италианска банка заяви, че ще резервира провизиите за възможни лоши кредити, след като прецени, че пандемията ще предизвика свиване с 13% в икономиката на еврозоната през тази година въпреки усилията на правителствата за заглушаване на въздействието, включително отпускане на милиарди евро за подпомагане на страдащия бизнеса, както и банкови гаранции.

UniCredit, подобно на повечето италиански кредитори, е изправена пред възможността икономическата криза да изтрие ефекта от извършените през годините реформи, които подобриха баланса на банките и намалиха размера на лоши кредити.

Провизиите за бъдещи лоши заеми ще бъдат основен акцент за италианските и европейските кредитори през първото тримесечие, тъй като европейските власти ги призовават да бъдат гъвкави в счетоводството си, за да продължат да отпускат кредити. Банките вероятно ще отчитат малки увеличения на резервите за загуби от кредити в сравнение с американските заемодатели, съобщи Bloomberg миналата седмица, позовавайки се на мнението на банкери и регулатори.

Катаклизмът, причинен от коронавируса засегна сериозно плана на изпълнителния директор на италианската банка Жан-Пиер Мустие, очертан през декември, когато той реши да се фокусира върху постигането на по-голяма печалба и изплащането на дивиденти. Мустие акцентира върху ускоряването на почистването на баланса на банката и опростяването на нейната структура, за да подобри възвръщаемостта за инвеститорите. По-рано този месец банката постигна споразумение с работниците за съкращаване на 5200 съществуващи работни места в Италия до 2023 г.

Кредиторът също така преразгледа своите оценки за разходите за риск до около 110 базисни пункта през първото тримесечие и 100 до 120 базисни пункта за цялата година. Понастоящем UniCredit очаква 10% икономическо възстановяване в еврозоната догодина.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ръстът на случаите на коронавирус натежа върху борсите в Европа