Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Uniper вече не изключва провал на “Северен поток 2”

Въпреки опасенията за проекта и коронакризата компанията е по-оптмимистична и повишава прогнозите си

Uniper вече не изключва провал на “Северен поток 2”

Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

През последните няколко седмици политиците в САЩ засилиха съпротивата си срещу планирания газопровод "Северен поток 2". Сега германският енергиен доставчик Uniper, който участва във финансирането на проекта, вече не изключва неговия провал.

„САЩ увеличиха усилията си по отношение на целенасочените санкции срещу проекта “Северен поток 2”, което увеличава вероятността да има забавяне при изграждането на газопровода или той изобщо да не бъде завършен“, пише групата в доклад за рисковете към междинния отчет за първата половина на годината, който беше публикуван във вторник.

В случай, че проектът в крайна сметка не може да бъде завършен, Uniper „може да трябва да коригира стойността на заема, предоставен за „Северен поток 2” и „няма да може да реализира планирания доход от лихви“. Тръбопроводът ще бъде положен успоредно спрямо първото трасе “Северен поток", което вече е в експлоатация, и ще доставя газ от Сибир през Балтийско море до Грайфсвалд. Uniper държи десет процента дял от финансирането на общите разходи от 9,5 милиарда евро, т.е. 950 милиона евро. Изграждането на газопровода е доста напреднало, но САЩ отдавна оказват натиск, за да спрат проекта.

Още по темата


През последните седмици заплахите бяха допълнително обтегнати със санкции и, наред с други неща, бяха санкционирани операторите на пристанището Засниц на Рюген, откъдето строителството се подкрепя логистично.

Uniper заяви, че ще "наблюдава" активно ситуацията и ще предприеме всички "необходими мерки", за да гарантира спазването на приложимите разпоредби. Оперативната компания на “Северен поток 2” също работи за смекчаване на последиците от дейността, която все още предстои. Независимо от това Uniper описва „риска от провал на “Северен поток 2“ като „значителен индивидуален риск за групата на Uniper“.

САЩ твърдят, че газопроводът ще направи Европа твърде зависима от руския газ и че досегашните транзитни държави на руския газ в Източна Европа ще бъдат прекъснати. Привържениците се противопоставят на това с аргумента, че американците преследват предимно собствените си интереси - и преди всичко искат да увеличат възможностите за продажба на собствения си газ в Европа.
 
Въпреки опасенията относно “Северен поток” и въпреки кризата Uniper отново става малко по-оптимистична. Производителят на електроенергия повиши леко годишната си прогноза. Сега Uniper очаква коригирана оперативна печалба (EBIT) между 800 млн. и 1 млрд. евро. Преди това долната граница беше 750 милиона евро. Ръководството  подобрява очакванията и за коригираната нетна печалба: тя трябва да бъде между 600 и 800 милиона евро. Тук по-ниската стойност досега беше 550 милиона евро.

Подобно на другите енергийни компании, кризата почти не засяга Uniper. Търсенето на енергия спадна защото големите индустриални клиенти затвориха фабриките си. Групата успя да компенсира малко по-ниския обем на производството с по-високи цени на електроенергията. Ето защо Uniper остана стабилна през второто тримесечие. Компанията обяви, че импулсът от първото тримесечие е отслабнал съвсем малко.

Коригираната EBIT след първите шест месеца е 691 млн. евро след 308 млн. евро през същия период на предходната година. Коригираната консолидирана нетна печалба нарасна до 527 милиона евро от 189 милиона евро. Някои анализатори обаче очакваха още по-добър резултат. В началото на търговията акцията се обезцени леко с 0,7% до 29,90 евро.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако