IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Централната банка на Италия не изключва държавна намеса за банките

В контекста на висока несигурност и малки проблеми могат да подкопаят доверието в банковата система, коментира Игнасио Виско

14:28 | 08.07.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Централната банка на Италия Игнасио Виско. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Централната банка на Италия Игнасио Виско. Снимка: архив, Ройтерс

Евентуална държавна намеса за подкрепа на италианските банки не може да бъде изключена, имайки предвид риска, че текущите трудности могат да подкопаят доверието във финансовата индустрия на страната. Това коментира гуверньорът на Централната банка на Италия Игнасио Виско, цитиран от Bloomberg.

„Имайки предвид, че в контекста на висока несигурност и малки проблеми могат да подкопаят доверието в банковата система, една публична интервенция не може да бъде изключена“, каза той в реч по време на годишната среща на Асоциацията на банките в Италия.

Виско, който е член на Управителния съвет на Европейската централна банка, каза, че Централната банка на Италия работи с други власти с цел да се промотират ефективни пазарни интервенции за подкрепа на италианските банки.

„Европейските регулации предоставят възможност за превантивни публични интервенции, включително и относно капитализацията, с оглед на резултати от стрес тестове“, коментира Виско. „Текущата ситуация, с рискове за финансовата стабилност, изисква подготвянето на държавна подкрепа и активирането й при необходимост, при пълно съблюдаване на европейските правила.“

Италианските власти се опитват да подкрепят финансовата система, на която тежат лоши кредити за около 360 млрд. евро, на фона на увеличаващия се натиск на ЕЦБ върху италианските банки да прочистят балансите си и се справят с необслужваните кредити, които възпират кредитирането.

Премиерът Матео Ренци проучва мерки за подкрепа на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и други слаби банки, след като вотът на Великобритания за членството в Европейския съюз (ЕС) предизвика разпродажби на акции на италианските банки.

Рим води преговори с Европейската комисия по план за рекапитализиране на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и други банки, твърдят пред Bloomberg анонимни източници. Преговорите се въртят около това дали кредиторите да понесат загуби, ако се използват пари на данъкоплатците. Италия предпочита предпазна рекапитализация по линия на правилата на ЕС за преструктуриране на банки, които позволяват на правителствата да окажат подкрепа на банките, когато бъдат открити капиталови дупки при стрес тестове.

От своя страна главният изпълнителен директор на Monte Paschi Фабрицио Виола коментира, че работи интензивно с властите по разрешаването на проблема с лошия кредитен товар. По думите му банката е прегледала проектоискане от ЕЦБ, според което затруднената банка трябва да намали обема на лошите кредити. Бордът на директорите е постигнал съгласие относно отговора. Monte Paschi ще разкрие детайли веднага щом получи окончателна версия на искането на ЕЦБ.

Гуверньорът на Централната банка на Италия Игнасио Виско заяви още, че референдумът във Великобритания за излизането от ЕС е накърнил еврозоната в момент, в който икономическото възстановяване е започнало, въпреки че все още е крехко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Добре де, как може италианците да засекат проблеми в банковата система и да се готвят с различни мерки да спасят положението, а нашите проспаха не само КТБ ами сега изплуват и информации за други подобни макар и по-малки пирамиди? Единственото ми обяснение е , че или са безумно некадърни, или и те са замесени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още