Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Урсула фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Предложихме гъвкави бюджетни правила на страните членки, за да влеят пари в здравните системи и икономики, съобщи председателят на ЕK

Урсула фон дер Лайен: България е пример, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Има вълнуващи примери за мобилизация в България. Чух за стартъп за бебешки дрехи и спални чували, който е бил сред първите, започнали да произвеждат маски и който е започнал да ги раздава на полицаи и на болничен персонал. Също и че служители в бургаската опера използват собствен материал, за да шият маски, които после даряват. Тези примери за доброволческата дейност даде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в ексклузивно интервю за БНР. 

Още по темата

В него тя заявява, че пандемията на коронавируса все още е в критичен етап, въпреки добрите новини, които се чуват през последните дни.

„Разбира се, никога няма да забравим, че България изпрати защитно облекло на Австрия. Всичко това са знаци, че ситуацията наистина е тежка, но солидарността все още е в сърцето на Европейския съюз“, коментира Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи, че се създава стратегически резерв на Европейската комисия за медицинското оборудване RescEU, който е част от  механизма за гражданска защита. От него ще се възползват онези, които имат най-голяма необходимост.

„Първо за него поръчахме дихателни апарати. В момента те са в процес на производство и след това ще бъдат изпратени на страните, които се нуждаят най-спешно от тях. Но ние направихме и много повече - започнахме четири съвместни обществени поръчки заедно със страните членки, защото заедно сме по-силни, отколкото всяка страна сама за себе си. Това включва маски, дихателни апарати, тестове. България участва в тези поръчки и оборудването ще бъде доставено скоро в болниците, които имат нужда от него“, посочи председателят на ЕК.

Нов план „Маршал“, но на ЕС

Урсула фон дер Лайен каза още, че, за да се осъществи идеята за нов план „Маршал“, изготвен изцяло от ЕС, е необходима много силна финансова рамка за следващите седем години.

„Всички сме съгласни, че ни е необходимо огромно финансиране в нашите икономики, така че те да могат да направят отскок, което ще е и най-добрата инвестиция в нашето бъдеще. Смятам, че, ако имаме подкрепата на силна финансова рамка за следващите седем години, ние на ниво Комисия ще можем да мобилизираме средства, които после солидно да инвестираме в икономиките, които пък толкова ще се нуждаят от този рестарт", посочи Фон дер Лайен. „Според мен, изначално идеята за план „Маршал“ е правилна, защото тя казва: „Страните заедно“, посочи тя.

Председателят на ЕК е на мнение, че трябва да се спазва принципът на общия европейски пазар на равноправна основа, защото, ако той е силен, икономиките на страните членки ще са силни.

„За тази цел разчитам на европейските власти да инвестират в страните членки чрез европейския бюджет, като се мобилизира мощта на този бюджет, който съществува точно заради това“, препоръча Урсула фон дер Лайен и напомни, че добрата му страна е в това, че всяка държава от ЕС го познава. „Има много прозрачност, всички знаят правилата, той е създаден за конвергенция и кохезия, както и за да инвестираме заедно и стратегически в нашето бъдеще“.

Рестарт на икономиките

Председателят на ЕК съобщи, че предстои да се вземат решения за помощ с коронаоблигации.

„Смятам, че всички споделяме един и същ анализ на диагнозата, която ни е поставена, както и че са ни необходими бързи и ефективни решения, които се базират на консенсус. И за нас в Комисията е важно да поставим точно такива решения на масата, като например да дадем възможност за максимална гъвкавост при правилата за държавна помощ, така че страните членки да помогнат веднага на малките и средни предприятия. Те няма да оцелеят без подкрепа“, посочи Урсула фон дел Лайен.

Тя отбеляза, че ЕК е дала „пълна гъвкавост на бюджетните правила“, което дава възможност на страните членки да влеят пари в здравните системи и икономиките.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Оф, че сти прости!
3
 
5
 
9
michaelis23 до: serafima
преди 1 месец
не могат да ти обяснят или по-скоро не искат защото за тва им се плаща да врякат срещу чайниците и руслямистите, кат техните работоплащатели си мислят че ше променят нещо, освен да си го преместим от единия крачол в другия нищо няма да променят. Са като ни преместят пак в руския лагер ше се преквалифицират всичките тия нещастници и Пенмани, Корнове Стоенчовци, ***, Бодонлойеве и прочее глупаци ... Ако още не им е ясно, а то не им е, тая криза е за преразпределение кой къде ше е занапред ... :))
3
 
5
 
8
преди 1 месец
похвали не топлят ма пастърма, дай им парите за дет харедихте да се спре икономиката и са ше карат на доизживелица ..... И без тва ЕСто е пътник в тоя му вид и то до година две, така че похвали поле нема иаме повече и нема си спираме икономиката дет и без тва я нема зарад некви измислени кихавици .....
3
 
8
 
7
serafima до: Бидонойл
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Как ще обясните защо на Италия помага Китай, както Русия и Венецуела в този труден период, но не ФРАНЦИЯ и ГЕРМАНИЯ???? Как ще си обясните липсата на солидарност между страните от ЕС????? Ишиасите знаят само да обещават кредити и толкова. БОРИСОВ им се радва, те му се радват, макар ние да си го знаем що за чудо е. ЕС колхоза показва при вяско критично положение, че не умее да реагира. ЕС колхоза се разпада, за огромно мое съжаление го произнасям.
9
 
5
 
6
penman до: Бидонойл
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Платените руски тролове и бетонните комунистически глави са повече от 10 във форума.

Още от Европа
ЕК започва обществена консултация за правилата за конкуренцията