Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Урсула фон дер Лайен: Да подкрепим младите хора на Европа

ЕС може да се справи сам с предизвикателствата по отношение на отбраната, заяви председателят на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен: Да подкрепим младите хора на Европа

Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Van den Wijngaert, Bloomberg

2022 година трябва да бъде посветена на европейската младеж, която пожертва толкова много в условията на пандемия от коронавируса, призова председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на реч, посветена на състоянието на ЕС пред европейските депутати.

Основните акценти в нейното изказване бяха още борбата с пандемията от коронавируса, климатичните промени, международните заплахи и Отбранителният съюз на общността.

Тя посочи, че се подготвя програма по подобие на "Еразъм", наречена ALMA, която ще позволи на младите хора на Европа да добиват професионален опит в други държави от общността. Търсят се още и нови ресурси за програмата Next Generation, по която се финансират различни проекти за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията от коронавируса. Основният акцент са зелена икономика, образование и други сектори.

"Младите хора в Европа изпълниха със съдържание думи като съпричастност", категорична беше Фон дер Лайен и посочи, че младото поколение е готово на дръзки действия и е надеждата за бъдещето на общността.

Още по темата

В условията на тежки кризи - здравна, икономическа, ние се справихме като "Единна Европа", отбеляза още председателят на ЕК пред депутатите и допълни, че още изпитания предстоят, особено, защото страните не се възстановяват с една скорост.

Тя отбеляза още, че ЕК ще следи стриктно за спазването на европейските ценности, например спазването на върховенството на закона. Равенството пред закона е право, което трябва да се спазва от всички държави и да се спазва този принцип в цяла Европа, категорична беше още Фон дер Лайен. Скоро ЕС ще започне и сериозна работа по защита на средствата от европейския бюджет. "Корупцията води до уронване на устоите на демокрацията", каза още тя.

По отношение на борбата с коронавируса ЕС ще се съсредоточи към ускорение на ваксинирането на трети страни. Данните показват, че под 1% от поставените ваксини са в страни с ниски доходи. Има и "тревожни разлики" по отношение на ваксиниране на населението в страните от ЕС.

Фон дер Лайен посочи, че в страните от ЕС са поставени над 700 млн. дози ваксини, като над 70% от пълнолетното население на общността вече са ваксинирани. Но и близо половината от произведените в ЕС ваксини са били изнесени и предоставени на 130 държави по света.

"Пандемията е маратон, а не спринт", категорична беше тя и допълни, че постигнатите резултати са благодарение на съпричастността и работата "като европейци". ЕК ще работи и за по-голяма подготовка за реакция на пандемии.

По отношение на икономиката общността е извлякла поуки и възстановяването на брутния вътрешен продукт няма да отнеме десетилитие, както беше при предишните сътресения на икономиката. ЕК ще направи анализ на икономическото управление и предстоят редица реформи, насочени например към трудовия пазар в Испания, данъчната система в Австрия, към цифрови умения, 5G и цифрови технологии като цяло.

Приоритет ще бъдат още борбата с неплащането на данъци и финансови измами. Печалбите, които бизнесът генерира, е благодарение на социалната инфраструктура, от образованието и компаниите трябва да платят справедливите данъци за това.

ЕС ще ограничи вноса на стоки от страни, използващи принудителен труд, тъй като "правата на човека не са стока", стана ясно още от речта на Фон дер Лайен.

Научните данни вече са категорични - климатичните промени се дължат на човешката дейност, каза Урсула фон дер Лайен. Тя беше категорична, че сега е моментът за действие и посочи за пример някои мерки, които предприемат европейски държави. През последните месеци например в Германия са регистрирани  много голям брой електромобили. ЕС ще създаде Социален фонд за климата, който да спомогне за борба с енергийната бедност. 34 млн. европейци с в състояние на енергийна бедност, припомни още Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че всеки континент има своята отговорност по отношение на борбата с климатичните промени, но водещите икономики трябва да подкрепят бедните държави и ЕС ще отпуска по 4 млрд. евро годишно в тази насока. Фон дер Лайен призова и другите партньори да последват този пример. ЕС и САЩ могат да дадат много силен сигнал на световната общност по отношение на борбата с климатичните проблеми, а светът "ще си отдъхне", ако има ясна стратегия за намаляване на емисиите от Китай, допълно още Фон дер Лайен.

"Ние сме с народа на Афганистан", категорична беше още председателят на ЕК. Тя посочи, че по отношение на международните кризи общността работи с други международни организации, но и "може и би трябвало да направи повече сама".

Фон дер Лайен обясни, че се работи за създаването на Отбранителен съюз на ЕС, който да намали зависимостта на общността в тази сфера. Трябва да се работи за подобряването на киберсигурността, за производството на оръжия в страните от ЕС, за да може общността да има независима отбранителна политика. "Европа трябва да отиде една крачка напред", категорична беше още председателят.

 В своята реч председателят на ЕК набеляза още мерки за защита свободата на медиите. Подготвя се законодателство на ниво ЕС, което да гарантира медийната свобода. "Медиите не са стопански субекти, те трябва да работят в условията на независимост", категорична беше тя.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
4
 
3
michaelis23 до: michaelis23
преди 2 месеца
Съпругът на Урсула фон дер Лайен е директор на биофармацевтична компания от годината на короната.
1
 
3
 
2
преди 2 месеца
https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/514567/Ursula-von-der-Leyens-Ehemann-ist-seit-dem-Corona-Jahr-Direktor-eines-Biopharma-Unternehmens
1
 
4
 
1
преди 2 месеца

Още от Европа
С нов експеримент за базов доход Каталуния ще раздава пари на бедни и богати