IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на Тереза Мей ще зависи от най-големия ѝ враг в парламента

Сега всичко зависи от хода на преговорите с лидера на лейбъристите Джереми Корбин, а с връщането на депутатите в зала лирата пое надолу

14:51 | 23.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джереми Корбин <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джереми Корбин Снимка: Ройтерс

След празниците Тереза Мей отново влиза в битката за запазване на премиерския пост в опит да завърши решаващата за управлението си задача да изведе Великобритания от Европейския съюз. Нейните надежди за успех обаче сега зависят от най-големия й враг в парламента – лидерът на опозицията Джереми Корбин.

Високопоставени представители от екипа на министър-председателя вярват, че единственият реалистичен шанс за постигане на споразумение за Brexit е, ако Корбин реши – за предпочитане още тази седмица – че уреждането на въпроса е в негов интерес, съобщава Bloomberg.

Но за разлика от Мей той изглежда не бърза да реши въпроса, посочват запознати.

Преговорите между консерватори и лейбъристи трябва да продължат във вторник, след като членовете на парламента се завърнат в Лондон след празниците за католическия Великден миналата седмица.

Ако не бъде постигнато споразумение преди европейските избори на 23-26 май, приближените на премиера се страхуват, че тя може да изгуби всичките си шансове и да бъде отстранена от поста, посочват запознати в въпроса, които не пожелават да разкрият самоличността си. 

Възможен преврат срещу премиера може да срине паунда, твърди Nomura International Plc.
 
Стерлингът ще отчете спад от до 3% за деня, ако Мей бъде принудена да напусне писта си, каза пред Bloomberg анализаторът на Nomura Джордан Рочестър. Май вече е изправена пред постоянни слухове за заговори срещу нея.

Премиерът стана обект на подновени призиви за оставка от редиците на собствената си Консервативна партия, като основна причина, освен неуспеха й с процеса по Brexit, е и обръщането й към лидера на опозицията.

По информация на британски медии ръководителят на влиятелната Комисия 1922 на Консервативната партия Греъм Брейди се очаква да заяви на премиера, че тя трабва да се откаже доброволно от поста до края на юни. Ако обаче това не стане, ще се пристъпи към промяна на правилата за ръководство на партията, посочва в. Sunday Times.

Ръководството на Комисия 1922, която се състои от депутати на партията в Камарата на общините, ще заседава във вторник, за да вземе решение дали да позволи провеждането на нов вот на недоверие срещу правителството на Мей преди декември.

Самата Мей вече обеща да се оттегли от премиерския пост, след като сделката й с Брюксел бъде приета от парламента. Според нейни съветници тя е твърдо решена да завърши докрай процеса, въпреки че за мнозина консерватори тя вече е направила твърде много компромиси и дори най-приближените й приемат, че съдбата й вече не е изцяло в собствените й ръце.

И макар повечето конкуренти за поста на Мей да не искат да поемат държавата преди да е договорено излизането от ЕС, то в страната предстоят някои гласувания, които ще увеличат напрежението върху министър-председателя. На 2 май ще има местни избори в Англия, а три седмици по-късно трябва да се проведе вота за европейски парламент.

Партията на водещия евроскептик Найджъл Фараж набира инерция в социологическите проучвания и то за сметка на консерваторите. Близките до Мей се страхуват, че евентуален успех на Фараж ще тласне мнозина умерени консерватори към приемането на една по-твърда позиция и това допълнително ще усложни работата на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още