IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояването на страха от коронавируса даде тласък на европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от почти един процент, като по-рано в рамките на сесията достигна за кратко нов рекорден връх

19:19 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на положителна територия, като инвеститорите продължават да следят ситуацията с разпространението на коронавируса и ефектите върху световната икономика, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отчете ръст от почти един процент, като по-рано в рамките на сесията достигна за кратко нов рекорден връх. Акциите в сектора на пътуванията отчетоха ръст от 1,9%.

От своя страна германският бенчмарк DAX записа скок от 1,16%. Британският измерител FTSE напредна с 0,86%, а френският CAC – с 0,69%.

Досега епидемията от коронавирус, която започна от китайската провинция Ухан, е засегнала 42 638 души, а смъртните случаи достигнаха 1016, съобщиха здравните власти в Китай във вторник. Въпреки големия брой болни забавянето на ръста на новите пациенти даде известен тласък на пазарите.

Все още много фабрики и бизнеси остават с прекратена дейност във втората по големина икономика, което доведе до необходимостта стотици китайски компании да потърсят заеми в размер на милиарди, показват данни на Ройтерс.

В Еропа новата седмица започна с поредна доза политическа несигурност. След изборите в Ирландия нито една партия не можа да завърши с ясно мнозинство. През 2016 г. бяха необходими 70 дни за формиране на правителство след колебливи резултати.

В Германия лидерът на управляващата партия Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че ще се оттегли от поста и няма да се кандидатира за канцлер.

Италианската политика също се оказа арена на нови сблъсъци, след като бившия премиер Матео Ренци, чиято партия е част от управляващата коалиция, заплаши с вот на недоверие собствения си министър на правосъдието.

При корпоративните новини китайският автомобилопроизводител Geely обяви планове за сливане със сестринската си компания Volvo, като акции на новото обединение ще бъдат листнати както в Хонконг, така и в Стокхолм.

Airbus пък представи нов модел самолет на авиошото в Сингапур във вторник, като акциите на компанията поскъпнаха с над 1%.

Според първите данни за британския икономически растеж през четвъртото тримесечие няма промяна спрямо представянето от предходните три месеца. Паундът реагира положително на новината, че няма свиване.

Във вторник акциите на германската компания за пътувания Tui поскъпнаха с над 12% след публикуването на отчета й за първото фискално тримесечие. Приземяването на нейните самолети модел Boeing 737 Max продължава да тежи на представянето, но загубите са се свили за периода.

Книжата на Daimler поевтиняха с 1%, след като германският производител на автомобили обяви, че печалбата изтънява още и ще бъде намален дивидентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още