IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Атина загубиха надежди за споразумение в рамките на Еврогрупата

Очакванията в гръцкото правителство са, че казусът ще бъде прехвърлен на по-високо ниво

08:51 | 15.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В Атина очакват казусът за дълговете да бъде пренесен на по-високо ниво. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

В Атина очакват казусът за дълговете да бъде пренесен на по-високо ниво. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция и кредиторите са далеч от споразумение по втория преглед на спасителната програма, коментират източници на Ana Mpa. Информацията на агенцията е, че на този етап няма пробив и сближаване на позициите.

Министрите на финансите от страните от еврозоната, т.нар. Еврогрупа, трябва да се срещнат по-късно днес и да дискутират казуса.

Институциите, отпуснали заеми за Атина, не могат да се разберат по отношение на облекчаването на дълговете на южната ни съседка. Международният валутен фонд (МВФ) поставя като условие да участва в програмата облекчаване на дълговете, но в Германия тази идея не се възприема добре.

Очакванията на гръцкото правителство не са свързани с изтриване на задълженията, а с разсрочване на плащанията, намаляване на лихвите и допускането на страната отново на международните капиталови пазари, стана ясно от коментари на премиера Алексис Ципрас, цитирани от гръцки медии.

Източниците на Ana Mpa коментират, че е много вероятно германският финансов министър Волфганг Шойбле да остави решението на този казус в ръцете на канцлера Ангела Меркел. Гръцкият премиер вече заяви, че ако Еврогрупата не постигне съгласие, ще поиска от председателя на Европейския съвет Доналд Туск да свика среща на лидерите на страните от еврозоната.

Междувременно в сряда гръцкият икономически министър Димитри Пападимитриу нападна вербално Шойбле в свое интервю за германския всекидневник Die Welt. Според гръцкия политик германецът умишлено блокира вече договорени облекчения за изпадналата в криза страна.

Пападимитриу пояснява пред Welt, че поведението на германския финансист му се струва „неискрено". Атина е приела много реформи, наскоро оряза пенсиите с 25 на сто, което е било признато и от самия Шойбле.

„Не става дума за премахване на дългове, а за намаляване на лихви и за удължаване на сроковете за изплащане, а парите сами по себе си няма да бъдат загубени“, пояснява Пападимитриу. По думите му отговорност на еврозоната е да превърне ЕС в съюз на растежа, а не в съюз на спестовници. А като водеща фигура в ЕС за това отговорност носи именно Шойбле, пояснява гъркът.  

Всички страни потвърждават реформите, които Атина извърши в последните месеци. Единственият спор между кредититорите е по отношение на устойчивото управление на дълговете и оценката за икономическия растеж на страната. МВФ настоява, че без облекчение на задълженията Гърция няма да успее да постигне очакваните цели, записани в третата спасителна програма.

Последните строги реформи, които правителството на Ципрас успя да прокара в парламента, са свързани с орязване на пенсиите и премахване на данъчни облекчения. Те ще бъдат наложени след края на спасителната програма, а единствената причина, поради която в СИРИЗА приеха тези мерки, е очакването за облекчаване на дълга. Атина е категорична, че няма да изпълни тези действия без мерки за дълга.

Без споразумение по прегледа кредиторите няма да отблокират следващия транш по програмата, който е в размер на 7,5 млрд. евро. Тези средства са нужни на Атина да плати стари задължения със срок за плащане през юли. В гръцката хазна няма достатъчно средства, за да се покрият тези плащания. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Няма излизане от дълговата паяжина , паякът Шойбле вече е ударил парализиращата инжекция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още