IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Австрия и Германия обсъждат задължително разпределяне на мигрантите

Целта е в големите градове да не бъдат създавани нови гета

09:55 | 08.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

След двудневно съвещание на Съюзите на кметовете на Австрия и Германия цари единодушие по въпроса как новопризнатите бежанци да бъдат разпределени и интегрирани.

Хелмут Мьодлхамер, президент на Австрийския съюз на кметовете и неговият колега от Германия Герд Ландсберг са на мнение, че интеграцията е по-лесна в малките населени места, но голямата част от мигрантите се стреми към големите градове.

Статистически данни сочат, че всеки втори от чужденците, подали в Австрия документи за статут на бежанец, иска да живее във Виена. Подобно е положението и в Германия. Затова са основателни опасенията на двамата ръководители на кметските организации, че в големите градове ще се образуват гета. Оттук произтича и изключително важният въпрос за правилното разпределяне на новопристигналите. 

В Германия този процес е доста напреднал. Засега задължителното разпределение за местоживеене се отнася само за непризнати за бежанци мигранти и за така наречените "търпени чужденци".

Според актуалните схващания обаче е наложително това да бъде разширено и да се отнася и за чужденците, получили статут на бежанци - да се определя в кой град или в коя околия ще имат право да се заселват. "Надяваме се, че преди да излезе в лятна ваканция, правителството ще регулира този проблем", заявява Ландсберг, ръководител на Съюза на германските градове и общини.

В Австрия дискусията не е стигнала толкова далече, първо е наложително всички провинции да се споразумеят за размера на помощите, отпускани на бежанците, предаде БТА. Между двете управляващи партии няма единство на становищата.

Принципно Социалдемократическата партия е за разтоварване на провинция Виена, която плаща 60% от помощите за чужденци. Другата управляваща партия - Австрийската народна партия - поставя изискването, преди да се пристъпи към решаване на този проблем, всички провинции да определят максималния размер на сумата, отпускана на мигрантите и техните семейства.

Друго условие е развита инфраструктура, която да поеме новопристигналите.
Двамата ръководители пледират за създаване на "интеграционни платформи"- във всеки голям район да се изградят центрове, които да обединяват и координират всички важни за мигрантите фактори, например подходящи квартири, работни места и детски заведения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ами глоба 250000еврака...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още