IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В духа на Тръмп и Ердоган поиска понижаване на лихвите

Турция трябва да обърне настоящата си политика на лихвени проценти много внимателно, смята президентът

18:02 | 20.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган отправи поредна критика към централната банка в страната заради високите по думите му лихвени проценти, призовавайки те да бъдат понижени.

И докато Федералният резерв на САЩ се приближава до понижаване на лихвите, то ставките в Турция са на ниво от 24%, което е „неприемливо“, заяви Ердоган по време на среща с чуждестранни журналисти в Истанбул, цитиран от Bloomberg.

„Именно заради това ще вземем окончателно решение в кратки срокове, тъй като Турция трябва да обърне настоящата си политика на лихвени проценти много внимателно“, допълни той.

Ердоган също така коментира отново и своята неконвенционална парична теория, според която потребителската инфлация ще се забави, а няма да се ускори, ако Турция понижи лихвите. В момента основната инфлация в страната е близо три пъти по-висока от официалната цел на централната банка.

Само от началото на годината турската лира загуби около 8% от стойността си спрямо долара – това е второто най-лошо представяне при валутите на развиващите се икономики.

В призива си за намаляване на лихвите турският лидер заяви, че се намира „на същата страница“ като своя американски колега Доналд Тръмп. „Тръмп критикува Фед и заяви, че той вреди на икономиката. Аз казвам нещо подобно“, допълни той. Високите лихвени проценти ни вредят, но „хората в моя близък кръг не са съгласни с тази моя идея. Смятам, че ще решим този въпрос чрез дебат“, допълни още Ердоган.

Коментарите на президента идват броени дни преди новото гласуване за кмет на Истанбул в неделя, след като първите резултати бяха оспорени от президентската Партия на справедливостта и развитието. Вотът бе спечелен от опозиционния кандидат макар и с много малка преднина.

На въпрос дали Турция работи по план за промяна на валутния си режим Ердоган заяви, че страната ще запази политиката на плаващи валутни курсове. По-рано тази седмица един от съюзниците на Ердоган заяви, че страната трябва да работи върху „нов и справедлив“ подход за управление на обменните курсове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още