IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕП се очертава мнозинство от ЕНП, социалистите, Зелените и АЛДЕ

Преговорите продължават и се очаква да приключат до следващото заседание на Европейския съвет на 20 и 21 юни

23:14 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на групите в Европейския парламент на Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и демократите, АЛДЕ и Зелените са се срещнали днес за преговори по съставянето на следващото мнозинство в институцията. Това съобщиха от групата на социалистите, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че преговорите продължават и се очаква да приключат до следващото заседание на Европейския съвет на 20 и 21 юни. Тогава се предвижда Европейският съвет да обсъди кого да предложи за следващ председател на Европейската комисия.

Определеният от държавите в ЕС за председател трябва да бъде утвърден от ЕП. Водещите групи в ЕП без АЛДЕ изразиха настояване бъдещият ръководител на ЕК да бъде определен измежду предварителните кандидати.

Според днешното съобщение преговорите са насочени към осигуряването на широко и устойчиво мнозинство. На изборите за ЕП ЕНП и социалистите изгубиха досегашното си мнозинство, което доведе до нуждата от съставянето на съюз на по-широка основа.

Представителите на досегашното мнозинство заявиха, че са готови на отстъпки и преговори с всеки, освен с евроскептиците. Участниците в днешната среща ръководят работата на 512 евродепутати, което представлява абсолютно мнозинство в новия ЕП, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още