IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа вече се произвеждат над 50 хил. марки бира

Секторът генерира 42 млрд. евро бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС

18:08 | 08.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 хил. марки бира. Това отчетоха от индустрията на събитие в Брюксел, съобщи Съюзът на пивоварите в България.

"Продажбите на бира в Европа през 2015 г. година надхвърлят 110 млрд. евро, което е индикация, че  европейският пивоварен сектор върви уверено по пътя на просперитета.  Между 2014 и 2015 г. консумацията на бира в ЕС се е повишила с 1%, а производството с 1,4%“, коментират производителите на пиво.

Според представителите на сектора функциониращите в ЕС близо 7 500 пивоварни не само подкрепят икономическия растеж в Европа, но имат и значителен принос за търговския обмен със 123 държави от целия свят.

От производството и продажбите на бира се генерират 42 млрд. евро бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС, като само приходите от акциз са 11 млрд. евро. За последните години показателите за развитието на пивоварния сектор са стабилни и възходящи, казват производителите. 

По данни на ЕК бирата отбелязва 18% ръст в износа за периода 2014-2015 г. Пивото е най-бързо растящият по експортна стойност продукт и е сред първите топ десет храни и напитки на ЕС по приходи от износ за трети пазари. През 2015 г. основните дестинации за експорт на европейска бира са САЩ, Китай и Канада. Пивоварните компании в ЕС са сред трите най-значими вносители за 97 държави извън европейската общност.

Производителите на пиво коментират, че директната заетост в сектора през 2015 г. възлиза на 122 хил. работни места, а всяко едно от тях генерира 7 работни места по веригата на доставките и 11 в търговията чрез магазините и заведенията за обществено хранене. Общо индиректната заетост от производството и продажбите на бира се изчислява на 2,3 млн. работни места. 

По време на събитието в Брюксел "Бирата служи на Европа“ специално внимание беше обърнато на устойчивата тенденция за постоянно откриване на нови малки и микро пивоварни в ЕС.

В сравнение с 2010 г. техният брой се е удвоил, а само през последната година са открити 588 нови микро пивоварни, което е с 13% повече спрямо 2014 г.

„Европейският пивоварен сектор преживява своеобразен Ренесанс. В Европа вече се произвеждат над 100 стилове пиво и повече от 50 хил. марки бира“, коментира председателят на Пивоварите на Европа Павлос Фотиадис.

„Освен големите глобални компании, средно големите предприятия също демонстрират огромен потенциал за иновация, а по-малките пивовари пък успяват все по-умело да достигат до новите поколения. Европа е люлката  на  модерната бирена култура“, отбеляза той.

"Ако страните в ЕС продължат политиките си на подкрепа за сектора, пивоварите все така ще допринасят за цялостната конкурентоспособност на европейската икономика и нейното устойчиво развитие“, коментира Ивана Радомирова – изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Проучването „Бирата свързва Европа със света“ е поръчано от Пивоварите на Европа и проведено от независимата международна консултантска фирма Royal Haskoning DHV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още