IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на годината новото летище в Истанбул ще ползва 10% от капацитета си

Церемонията по откриването му беше по-скоро политически акт, заяви Александър Богоявленски

11:28 | 30.10.18 г. 1
В края на годината новото летище в Истанбул ще ползва 10% от капацитета си


В края на годината новото истанбулско летище ще работи на 10% от капацитета си. С риск да се опровергаят твърденията на световните агенции, пресилено е определението за най-голямото летище в света. Церемонията по откриването му беше по-скоро политически акт, отколкото с икономически смисъл. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Александър Богоявленски, водещ на предаването "Авиошоу" по Bulgaria On AIR. 

Когато аеропортът заработи, ще се обслужват едва 5 - 6 дестинации и то в тестова фаза.

„Имаше доста проблеми, нормално за проект от такъв мащаб, с такова сериозно финансиране и трудност на изграждане“, коментира Богоявленски в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

За края на годината, когато се смята, че новото летище ще действа на по-високи обороти, е обявено  затварянето на най-натовареното международно летище в Истанбул "Кемал Ататюрк". На 30 - 31 декември е предвидено преместването на целия флот на Turkish Airlines от едното на другото летище, съобщи гостът.

"Авиокомпанията разполага с над 300 самолета и можем да си представим за каква логистична операция става въпрос, но е възможно да има ново отлагане, в зависимост от готовността на оператора", смята той.

Говори се за 150 млн. пътници годишно в края на проекта, като информационните агенции си позволиха да цитират капацитет от 200 млн. Турската страна, която е забавена от трудностите, беше изпреварена от Китай, който откри друг мегапроект в авиосектора - новото летище в Пекин. То по думите на Богоявленски гони капацитет от 165 млн. души.

Така новото летище влезе в медийна битка за имидж, коментира Александър Богоявленски.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Achtung
преди 5 години
Много точен коментар, но все пак ще отбележа, че Китайското летище в Даксинг също ще се строи на етапи, както Истанбулското и първия етап предвиден за завършване края на 2019 год. ще е с капацитета от 72 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още