Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

В новата студена война няма да има големи лагери

Повечето държави няма да изберат категорична страна измежду САЩ и Китай

В новата студена война няма да има големи лагери

Студената война се завърна - или поне нейната реторика. Президентът на САЩ Джо Байдън иска да създаде „съюз на демокрациите“ срещу световните „автокрации“. New York Times не е сам в мисленето си, че "светът все повече се разделя на отделни, ако не и чисто идеологически, лагери, в които Китай и САЩ се надяват да привлекат поддръжници".

Още по темата
Това би било дълбоко обезпокоително развитие, ако е вярно. Истинската опасност обаче не е толкова нова студена война, колкото бинарен начин на мислене, който вижда ярки разделения и антагонизми там, където такива не съществуват, пише Панкаж Мишра за Bloomberg.

Политиците и журналистите може да намерят за полезно да дефинират света чрез противостоящи си сили; това може дори да изглежда, че помага на поляризираното американско общество да се обедини срещу предполагаем враг. Но, както при съперничеството между САЩ и Съветския съюз, подобно мислене може да доведе до фатално разминаване с реалността.

Може да се припомни, че старата студена война бе ускорена с помощта на истерията от края на 40-те години заради „загубата“ на Китай в посока комунизма. Разбира се, Китай никога не бе загуба за Америка. Независимо от това, страхът от „ефект на доминото“ втвърди решимостта на САЩ, че Виетнам не трябва да бъде загубен по подобен начин, в крайна сметка коствала стотици хиляди човешки животи.

Много книги са написани за това как най-ярките умове във Вашингтон са били подмамени от тази мощна самоподдържаща се фиксация. Около това, което президентът Дуайт Айзенхауер нарече „военно-промишлен комплекс“, се разви подкрепящ интелектуален комплекс, специализиран в разделянето на света на непримирими „блокове“.

Тези, които постулират ярка опозиция между свободния и несвободния свят, не виждаха, че Китай и Виетнам са част от по-голям и необратим азиатски и африкански стремеж към деколонизация, самоопределение и изграждане на нации. В този процес, направен изключително проблемен от нестабилността на вътрешната и международната политика, никоя развиваща се държава не може да си позволи постоянни приятели или врагове.

Това се потвърждава многократно от събитията. Военната конфронтация със съветските му приятели и предателството от определения за негов наследник накара Мао Дзедун да приеме президента Ричард Никсън в Пекин. Няколко години по-късно Китай нахлува в бившия си комунистически съюзник Виетнам с американско одобрение. В последно време Виетнам се доближава до статут на американски партньор.

Много от пагубните горещи конфликти на студената война можеше да бъдат избегнати, ако водещата тогава суперсила бе осъзнала прагматичния личен интерес на по-малките държави - императивите на самоукрепването, които накараха Хо Ши Мин да се обърне към американските дипломати в началото на кариерата си като строител на нацията. Вместо това воините на студената война като американския държавен секретар Джон Дълес и директорът на ЦРУ Алън Дълес направиха света по-опасно място с упоритото си блоково мислене.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
0
 
4
преди 3 седмици
В подкрепа на долния ми коментар ще дам само два примера от последната година-старта на огромният завод на Tesla в Шанхай, и листването на две от новите бързорастящи китайски фирми за електромобили-Li *** и Xpeng на борсата в Ню Йорк.
Ама че студена война....
2
 
1
 
3
преди 3 седмици
Вече съм коментирал тази безсмислица с новата студена война.Няма и няма и да има нищо подобно.Предвид огромните търговски, финансови и инвестиционни потоци между Западният свят( и в частност САЩ) и Китай, всичко е предимно реторика и символични жестове за вътрешна употреба, в единитя случай за пред електората, в другия за пред партийните членове.
Има някои прилики с класическата Студена война между Запада и Съветския блок, но съвсем повърхностни.
1
 
3
 
2
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Колко прекрасно би било за САЩ и Китай да бъдат лидерите на една нова Студена Война и да си разделят света. Този път номера няма да мине. ЕС, Великобритания и Русия имат други планове. Управлението и провала на Тръмп доказа че американските мечти за добрите стари времена на Студената Война са неосъществими. Не виждам и Китай да са особенно заинтерисовани от тази идея.
6
 
4
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
В тази надпревара Китай е загубил предварително.
И причините са няколко:

- Китай не предлага модел, при който населението живее добре. Роботи в човешка кожа, командвани и без право на мисъл или собствено мнение.

- Китай не прави истински инвестиции, те просто изкупуват инфраструктура и крадат технологии. Тук не става въпрос за споделяне и развиване на блага, а за засмукване и насочване на всичко към Китай.

- Китай не предлага политика на партньорства и обща стратегия, интересува се само от себе си.

- Китай използва държавата за натиск върху бизнеса и за неприемливи похвати спрямо другите държави.

Китай няма никакъв шанс да привлече на своя страни, различи от диктаторски и икономически инвалиди, като Расийка, Иран, Венецуела, Ангола, С.Корея....такива.
А като се сравни тази група с другата по БВП и резултатът е ясен.

Още от Европа
Авиоконцернът IAG отново отчете загуба за милиарди