IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В среда на отрицателни лихви германците получават пари, за да вземат кредит

Кредитополучателите обаче вероятно плащат невидима цена за заема си, предоставяйки ценни данни

19:16 | 20.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германците виждат светлата страна на отрицателните лихвени проценти, тъй като онлайн платформи за кредитиране плащат на клиентите, за да заемат средства въпреки най-тежката рецесия от Втората световна война насам, предава Ройтерс.

Лихвите на Европейската централна банка под нулата по банкови депозити отдавна са повод за оплаквания от германските домакинства, чиято възвръщаемост от спестяванията намалява, въпреки че те са сред най-пестеливите и сдържани към поемането на дълг европейци.

Но за хората, които се нуждаят от пари в брой, може да има полза, след като коронавирусната пандемия затвори много магазини, компании и заводи. От отрицателните лихви може да се възползват и хората, които искат да избегнат банковите клонове в желанието си да спазват правилата за социално дистанциране.

Сайтовете за сравняване на цените Smava и Check 24 предлагат двегодишни заеми при годишна лихва от -0,4%, което означава, че заемателите ще връщат по-малко, отколкото са изтеглили.

Кредитите са с таван от 1000 евро (1100 долара), така че това отчасти е трик на двата портала, който компенсира банките, предоставящи кредитите с отрицателна лихва.

Но той също така показва един начин, по който ултра разхлабената политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) достига от финансовите пазари до потребителите, макар и само до тези с добра кредитна история.

„Някои хора трябва да изтеглят кредит заради финансови затруднения, други се страхуват да отидат до банков клон, така че по-скоро биха го направили от дивана си“, казва пред Ройтерс Кристиан Нау, който управлява финансовия бизнес на Check 24.

Въпреки че финансовите пазари рухнаха по време на пандемията, ЕЦБ запази евтините пари за банките, като предложи многогодишни заеми при отрицателни лихви и смекчи изискванията за обезпеченията.

Тя също така засили дългогодишната си програма за трилиони евро за изкупуване на държавни облигации, която предизвика гнева на Германския конституционен съд, защото вреди на спестяващите.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) германците са спестили 11% от разполагаемите си доходи миналата година спрямо 8% във Франция и едва 0,37% във Великобритания.

Но тъй като  германците обикновено използват сигурни форми на спестявания, повечето от които свързани с държавния дълг, ръстът на търсенето на облигации води до повишаване на цените, а доходността или лихвата им намалява.

Но мерките също така правят кредитите достатъчно евтини за Smava и Credit24, за да плащат на банките, които ги предоставят.

„Това вероятно нямаше да е възможно, ако ЕЦБ беше променила политиката си“, казва пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Smava Александър Артопе.

В типично германски стил идеята възникнала на по бира, когато група приятели се оплаквали от екстравагантността на отрицателните лихви на ЕЦБ през лятото на 2017 г. „Мислехме си, че е лудост, но също така това ни даде идея“, казва Артопе.

Оттогава Smva е отпуснала над 27 млн. евро (29,59 млн. долара) при лихви до -13% по време на маркетингова кампания през март. Check 24 е отпуснала над 100 000 евро на заематели при отрицателни лихви, казва Нау.

Но защитници на правата на потребителите казват, че кредитополучателите може би плащат невидима цена за кредита си, когато предоставят информация като доходите си, финансовото си положение и банкови документи.

„Подобни данни са ценни като златото и следователно са относително висока цена за потребителя независимо колко изкушаваща е предлаганата лихва“, казва Кай Гьорнер, правен консултант в компанията за защита на потребителите Verbraucherzentrale Sachsen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още