IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция се провеждат първите преки избори за президент

Трима са кандидатите за поста, като с най-големи шансове е премиерът Реджеп Тайип Ердоган

10:02 | 10.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
В Турция се провеждат първите преки избори за президент

В Турция днес се провеждат първите преки избори за президент. Кандидатите за президентския пост са трима - премиерът Реджеп Тайип Ердоган от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Екмеледин Ихсаноглу - общ кандидат на главните опозиционни формации - Народнорепубликанската партия (НРП) и Партията на националистическото действие (ПНД), и Селяхаттин Демирташ от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Предизборната кампания на тримата кандидати приключи в 18 часа в събота. 

Точно в осем часа местно време започна гласуването, което ще продължи до 17 часа. Близо 53 милиона избиратели ще могат да упражнят правото си на глас в над 160 хиляди избирателни секции, съобщават ИТАР-ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.

Според социологически проучвания много вероятно е  Ердоган, който е на власт от 2003 г., да спечели още на днешния първи тур, като събере над 50 процента от гласовете. Между 37 и 38 процента се очаква да гласуват за кандидата на опозицията  Ихсаноглу, а за прокюрдския политик Демирташ - между 6,5 и 8 процента.

Тези президентски избори са изключително събитие за Турция, защото за пръв път държавният глава се избира чрез пряк вот. Предварителни резултати се очакват час след края на гласуването. Ако се стигне до втори тур, той ще е на 24 август.

В своята кампания Ердоган обеща, че ще бъде "активен президент", макар и Турция да не е президенстка република, отбелязва от своя страна Independent. Това обаче може и да се промени и на новият президент да бъде дадена повече власт, допълва британското издание, анализирайки изказванията на Ердоган в предизборната си кампания. 

Още световни новини можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още