IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Турция започнаха парламентарните избори

Мерките за сигурност са засилени в цялата страна

09:32 | 07.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

По цялата територия на Турция днес бяха отворени избирателните секции и започна гласуването на парламентарните избори, съобщи Франс прес. Близо 54-те милиона турски избиратели ще определят бъдещето на ислямско-консервативния президент Реджеп Тайип Ердоган, който се надява на убедителна победа на своята Партия на справедливостта и развитието, управляваща вече 13 години. 

Гласуването ще продължи от 8 до 17 ч. след напрегната кампания и бомбен атентат, при който загинаха двама души и над сто бяха ранени на митинг на главната кюрдска партия в нейната крепост в Диарбекир.

Резултатите ще станат известни довечера.

Проучванията на общественото мнение сочат, че от 20-те партии, които участват в изборите, три или четири може да преминат 10-процентния избирателен праг.

Очаква се в новия парламент да влязат управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), основната опозиционна Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие (ПНД).

Има вероятност прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) също да премине 10-процентния праг и да вземе десетки депутатски места, като лиши управляващата от 2002 г. ПСР от квалифицирано мнозинство.

Според някои социологически проучвания ПСР може да получи подкрепа между 40 и 42%, което представлява спад в сравнение с близо 50-те процента, получени на парламентарните  избори през 2011 г., информира БТА.

Мерките за сигурност са засилени в цяла Турция, особено в районите с повишен риск от тероризъм (главно  Югоизточна Турция).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още