IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Зеленски: Когато станах президент, очаквах война, а не пандемия

След една година като президент на Украйна той признава, че кризата в източната част на страната е проблем, който още няма решение

21:56 | 20.05.20 г. 1
<p>
	Президентът на Украйна Володимир Зеленски.<em> Снимка: Alexey Furman/Bloomberg</em></p>

Президентът на Украйна Володимир Зеленски. Снимка: Alexey Furman/Bloomberg

Преди една година, на 21 април, бившият комик Володимир Зеленски спечели президентските избори в Украйна със съкрушителна победа срещу Петро Порошенко, отразявайки по този начин недоволството на избирателите от тогавашната действаща власт.

„Миналата година на 20 май бях заобиколен от тълпи от хора, които се ръкуваха с мен, правеха си селфи, докато гледаха как встъпвам в длъжност“, спомня си Зеленски в интервю пред New York Times. „Украинците ме избраха със 73% от гласовете, възлагайки надежди, че ще прочистя корумпираното правителство и ще донеса стабилност“, добавя той.

Сегашният президент на Украйна признава, че никога не е мислил, че да бъдеш държавен глава е лесно начинание.

„Предишната ми работа беше на писател на комедии и продуцент; екипът, който докарах, беше пълен с умни, енергични, способни и всеотдайни хора, на повечето от които им липсваше политически опит. Таяхме големи надежди, че ще подобрим нашата страна чрез битка както у дома, така и в международен план“, припомня Зеленски.

Един опасен телефонен разговор

Той коментира и старта на процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. 

„Беше необходимо само едно телефонно обаждане, за да стана световно известен. Историята с импийчмънта не ми беше удобна. Тя измести вниманието на американците и на международната общественост встрани от проблемите в Украйна и превърна страната ни в част от историята на президента Тръмп“, коментира Зеленски.

Той определя окупацията на района на Донбас в Източна Украйна като „друго голямо предизвикателство на моето президентство, което наследих“.

„Милиони загубиха домовете си в боевете, десетки хиляди бяха тежко ранени, а 14 хил. загинаха“, изтъква Зеленски.

Сега той гледа на този проблем като на нещо в далечното минало, тъй като през март тази година Зеленски трябваше да се сблъска с още една, макар и споделена с останалите лидери по света, голяма криза – пандемията от коронавирус.

„В Украйна има повече от 19 хил. случая на заразени с COVID-19 и, за съжаление, близо 600 смътни случая. Принудени сме да преструктурираме своите планове за бюджета, за да се справим с глобалния икономически крах“, коментира ситуацията Зеленски. „Но не всичко е обречено и мрачно“, добавя той, подчертавайки голямото значение на международното сътрудничество.

Зеленски подчерта, че въпреки проблемите около телефонния разговор с Доналд Тръмп Украйна остава добър партньор на САЩ.

„Получихме военна помощ, която ни беше необходима, за да продължим да гарантираме независимостта на страната ни. Радваме се на подкрепата както на демократите и републиканците, така и на обикновените хора от САЩ“, посочва Зеленски.

Кризата в Източна Украйна

Според него дипломацията и диалогът остават единствените възможности за решаване на проблема в Източна Украйна.

„Поставих си като приоритет да възобновя срещите между лидерите на Германия, Франция, Украйна и Русия, за да обсъдим мира. Възобновихме диалога с Русия, тя ни върна 3 кораба и 24 моряци, заловени година по-рано. Обменът на пленници даде възможност на 131 украинци да се върнат у дома. Все пак войната в Украйна подкопава стабилността на Европа и ние ще се нуждаем от допълнителна помощ от нашите съюзници, за да я прекратим“, изтъква още Зеленски.

Пандемията

Той признава, че пандемията е предизвикала сериозен дисбаланс в глобален план.

„Социалното дистанциране върви ръка за ръка с политическото. Кризата принуди много държави да се съсредоточат първо върху своите вътрешни проблеми. Това е разбираемо, но в ерата на транснационалните кризи, които границите не могат да спрат, не трябва да губим фокуса върху огромния положителен потенциал на международното сътрудничество“, категоричен е Зеленски, като добавя: „Украйна не е богата нация, но решихме, че трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на страдащите. Украински инженери са проектирали и изградили най-големия в света товарен самолет, който доставя медицински консумативи от Китай до Полша, Франция, Германия и други страни от Европейския съюз. В началото на април изпратихме някои от нашите лекари в Италия. Тяхната работа ни помогна да научим важни уроци за разпространението на болестта“.

Държавният глава на Украйна изтъква и подкрепата, която страната е получила от САЩ и ЕС под формата на финансова помощ за борба с вируса.

„Турция и Обединените арабски емирства ни изпратиха нужната хуманитарна помощ под формата на медицинско оборудване и предпазни средства. Очакваме и обещаната помощ от Международния валутен фонд и от други за стабилизиране на икономиката ни след пандемията“, припомня Зеленски.

Той признава през New York Times, че пътят към възстановяването ще бъде дълъг.

„Войната в Донбас още не е приключила. Но като погледна назад към първата си година като президент, намирам надежда. Заедно ще направим света, и Украйна едно по-добро място“, заключва Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
В. Зеленски: Когато станах президент, очаквах война, а не пандемия Клоун несмислен, нали щеше мир да носиш. А се оказа по-голяма **** от предшественика си! Че и на българите посегна жжидо-клоунчето марионетъчно!https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2020/05/98191722_143673597233638_8248864152328601600_n.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още