IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман разкритикува покупките на активи от страна на ЕЦБ

Подобна програма може да прехвърли кредитните рискове, поети от частните банки, върху данъкоплатците, смята президентът на Bundesbank

15:13 | 06.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Вайдман разкритикува покупките на активи от страна на ЕЦБ

Президентът на Германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман изрази сериозни притеснения от програмата за изкупуване на обезпечени с активи ценни книжа (Asset-backed Securities - ABS) на Европейската централна банка (ЕЦБ), пише WBP Online.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги потвърди във вторник, че покупките на обезпечени облигации и ABS могат да започнат по-късно през годината, за да влеят ликвидност в системата, да насърчат кредитирането и да стимулират слабата икономика в еврозоната.

Вайдман сподели, че ако ЕЦБ купува заеми с влошено качество, то тогава кредитните рискове, предприети от частните банки, ще бъдат прехвърлени върху централната банка следователно и върху данъкоплатците без наличието на подходящо обезпечение. Според него програмата за покупки на ABS е в състояние да намали риска за банките за сметка на данъкоплатците, в зависимост от структурата ѝ. Затова ЕЦБ трябва да купува нискорискови активи, но самият Вайдман не е сигурен дали има достатъчно такива на пазара, които да отговарят на търсения от ЕЦБ мащаб.

Вайдман, както и други критици, най-вече в Германия, смятат, че сложните финансови деривати като ABS, са един от първопричинителите на кризата на високорисковите ипотечни кредити в САЩ през 2008 г.

Президентът на Bundesbank и преди е заявявал, че решението на ЕЦБ да понижи лихвените равнища до рекордно ниски нива, докато налива пари във финансовата система, създава рисков прецедент. Според него подобни мерки означават фундаментална промяна на курса и решителен завой в паричната политика на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още