IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксините няма да гарантират достъп на граждани на трети страни в ЕС

Забраната за несъществени пътувания на чужденци в общността остава засега, изключение са няколко държави

20:04 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ваксинационният сертификат не променя нищо - граждани от трети страни няма да бъдат допускани в ЕС за несъществени пътувания, каквито са например туристическите. Това обясни говорител на Европейската комисия (ЕК) по време на обедния брифинг на институцията.

Ограничението е препоръка от последния Европейски съвет и от Комисията очакват всички страни от общността да се съобразят с нея. Тези ограничения не важат за "ограничен брой държави", както и за бизнес пътувания, каза още Кристиан Уиганд.

Някои държави от ЕС подготвят схеми, които да позволят рестарт на туризма. Гърция например смята да позволи на граждани на Израел да посещават страната. От 1 април седмично по 10 хил. израелци с поставена ваксина ще могат да посещават южната ни съседка.

Уигън уточни, че Брюксел е наясно с тези инициативи и предложението на ЕК за сертификатите ще помогне да се избягва ненужно фрагментиране.

На 17 март Европейската комисия направи предложение за създаване на т.нар. дигитални зелени сертификати. В тях ще бъде вписано дали притежателите им имат поставена ваксина, отрицателен тест или доказателство за преболедуване - например наличие на антитела. Целта е облекчаване на пътуванията.

Традиционни туристически дестинации в ЕС като Гърция и Испания предлагат граждани от Израел и Великобритания да могат да влизат в рамките на общността със своите ваксинационни сертификати. Кипър също ще приема британски туристи от 1 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още