IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Varta се възползва от бума на слушалките за смартфони

Богатата на традиции компания очаква още по-силен ръст на годишните приходи и печалба

15:11 | 14.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тези литиево-йонни батерии се произвеждат във фабрика на&nbsp; Varta в Ньордлинген, Бавария.&nbsp; <em>Снимка: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS</em></p>

Тези литиево-йонни батерии се произвеждат във фабрика на  Varta в Ньордлинген, Бавария.  Снимка: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Бумът на безжичните мини слушалки за смартфони на Apple и Samsung и изкупването на традиционния бизнес с батерии движат растежа на Varta. Богатата на традиции компания от германския град Елуванген очаква още по-силно увеличение на годишните приходи и печалба от досега предвижданото.

Varta обяви, че приходите ще надхвърлят двойно сумата от миналата година до между 810 и 830 млн. евро. Очаква се оперативната печалба да нарасне със същия дял до между 210 и 215 милиона евро. Досега бордът очакваше приходи до 800 млн. евро и печалба от 185 млн. евро.



През първата половина на годината приходите нараснаха със 158 процента до 391 милиона евро, както обяви Varta в петък. Оперативната печалба (Ebitda) нарасна дори със 174 процента до 102 млн. евро. Печалбата се удвои до 40 милиона евро.

Голяма част от растежа бе генериран от класическия бизнес с батерии за домакинствата, който Varta бе закупил обратно през миналата година, след като групата се беше разпаднала преди около две десетилетия. Но дори и ако не се вземе предвид това поглъщане приходите са се увеличили с 67 процента.

Varta произвежда акумулаторни литиево-йонни клетки за слушалки за смартфони, бутони за слухови апарати и устройства за съхранение на енергия за частни фотоволтаични системи. Докато бизнесът с акумулатори за автомобили отдавна престана да бъде част от групата, Varta не изключва възможността да влезе в бизнеса с батерии за електрически превозни средства.

Федералното правителство, Бавария и Баден-Вюртемберг подкрепят разширяването на производството на батерии на производителя с инвестиция от 300 милиона евро.

Въпреки оптимистичната прогноза книжата на Varta на индекса SDax се обезцениха с шест процента. Търговците говорят за прибиране на печалбата, след като цената се увеличи с около една трета само от началото на месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още