IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон подготвя санкции за ЕС заради „Северен поток – 2“

Главните аргументи на Тръмп са свързани с прекомерната зависимост на Европа от руски енергийни доставки

18:52 | 23.08.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските власти подготвят санкции срещу европейски компании, които участват в изграждането на газопровода „Северен поток – 2“, пише френското издание Atlantico, цитирано от БНР.

В интервю за изданието експертът Стефан Силвестър припомня, че през юни 2017 американският Сенат е приел закон, който предвижда санкции за компаниите, участващи или финансиращи строителството на газопровода, който трябва да мине по дъното на Балтийско море и да свърже Русия с Германия, която е сред най-големите потребители на руски газ. Експертът посочва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е подписал закона.

Силвестър коментира, че главните аргументи на Тръмп са свързани с прекомерната зависимост на Европа от руски енергийни доставки и припомня, че 40 % от внасяния в ЕС газ е руски, но за някои страни той е много по-висок – 46 % за Германия и 80 % за Полша.

Според него в случай на санкции най-много ще пострадат компаниите, финансиращи газопровода.

Силвестър смята още, че Германия няма да се откаже от „Северен поток-2“ и това е било потвърдено на скорошната среща между канцлерката Меркел и президента на Русия Владимир Путин, но вероятно ще се съгласи да внася известни количества американски втечнен газ като жест, че желае компромис с Вашингтон, който е категорично против проекта.

„Северен поток -2“ е планиран с капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно, дълъг е около 175 км и по оценки на експертите ще струва около 9,5 милиарда евро.

Германия поддържа проекта, но срещу него има силна съпротива не само от САЩ, но и от европейски страни като Полша и Дания, които смятат, че така ще бъде усилено руското влияние в ЕС.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 5 години
Няма начин да е дълъг 175 км :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
железна инвеститорска логика, браво ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
железна инвеститорска логика, браво ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още