IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ватиканът ограничава управлението на активи от "Божията банка"

Институтът за религиозни дейности ще се върне към първоначалната си цел – изпращане на средства за мисионери и църковни групи

10:49 | 08.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ватиканът ограничава управлението на активи от "Божията банка"

Периметърът на действие на Института за религиозни дейности – официалното име на скандално известната Ватиканска банка, ще бъде значително отслабен като част от плана на папа Франциск да промени фокуса на Католическата църква към подпомагане на бедните и нуждаещите се.

Запознати с въпроса споделиха пред Financial Times, че стратегията, която ще бъде представена през тази седмица, се очаква да ограничи възможността на 127-годишната институция да управлява активи. Банката, която десетилетия наред е източник на корупция и лошо управление и направи много, за да опетни имиджа на Ватикана, ще се върне към първоначалната си цел – изпращане на средства за мисионери и църковни групи по целия свят.

Чрез премахването на функциите за управление на активи ватиканските власти се надяват да изолират източника на голяма част от скандалите, измъчващи най-малката независима държава в света от 1980 г. насам, когато Роберто Калви, наречен "Божият банкер", бе намерен обесен под Блекфрайърския мост в Лондон.

Начело в списъка с одобрените кандидати за нов ръководител на банката е бившият главен изпълнителен директор на Investco Europe Жан-Батист дьо Франсу. Той ще има задачата да подобри репутацията на институцията посредством финансовата дисциплина, с която е известен, изтъкнаха източниците.

"Не можем да си позволим повече скандали", отбеляза приближен до Папата пред изданието.

Новият план на папството идва след серия от разкрития за лошо управление, както и с безпрецедентното решение на Папа Бенедикт XVI да се оттегли през февруари миналата година.

През януари италиански прокурори обвиниха монсеньор Нунцио Скарано – един от най-високопоставените духовници, който се грижи за огромния инвестиционен и имотен портфейл на Ватикана, в пране на пари чрез фалшиви дарения.

През май Ватиканът бе принуден да отрече, че кардинал Тарчизио Бертоне, който се пенсионира през 2013 г. от втората най-силна позиция в йерархията, е обект на разследване от местните магистрати за одобряването на заем в размер на 15 млн. евро на приближена продуцентска компания.

Говорител на банката заяви, че загубите от лошото кредитиране са допринесли за спад в печалбите за 2013 г. Детайлите по финансовите показатели на най-малката държава в света се очаква да бъдат оповести в рамките на следващите 10 дни. Кардинал Бертоне отрече обвиненията и посочи, че е подложен на тормоз от страна на медиите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още