IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: Икономиката на Европа трябва да е насочена към хората, а не срещу тях

Иновациите, технологиите и икономическите стимули са по-добрият начин за постигане на целите по отношение на климата, категоричен е германският политик

21:32 | 21.05.19 г.
<p>
	Манфред Вебер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за председателския пост на Европейската комисия (ЕК) Манфред Вебер заяви, че ще се възползва от иновациите и новите технологии, за да подпомогне процеса за декарбонизация, ако бъде избран за ръководител на изпълнителния орган на Европейския съюз (ЕС).

„Въпросите около околната среда са част от областите, в които имам опит. Когато се присъединих към правителството в Бавария насочих своята работа към екологичните политики и станах член на Комисията за околната среда“, разказва Вебер в интервю за Euractiv.

Той споделя, че с помощта на сериозни инвестиции в областта на нисковъглеродните технологии Европа може да разработи начини, с които да помогне на света да премине към едно по-устойчиво бъдеще.

„Няма съмнение, че изменението на климата сега се усеща по целия свят, и особено в по-бедните страни. Това е и причината, поради която искаме да имаме реален план „Маршал“ за Африка, чрез който да им помогнем като партньори за създаване на работни места, просперитет и сигурност“, коментира още германецът.

Той обръща внимание и на премахване на нетните емисии на въглероден диоксид до 2050 г., което е заложено в плана на ЕК за чиста енергия. 

„Трябва да разберем, че можем да направим нещо повече от това да намалим емисиите. Чрез разработването на нови устойчиви иновации с ниски въглеродни емисии можем да умножим нашето въздействие и да помогнем на целия свят да осъществи този преход“, категоричен е Вебер.

Според него Европа се възприема за лидер в чистите технологии. Но Китай напредва бързо и дори изпреварва Стария континент при технологиите като слънчева енергия или електрически превозни средства.

„Подходът на ЕНП е да обедини опазването на околната среда, предприемачеството и създаването на глобални стандарти“, посочва кандидатът за председател на ЕК.

По неговите думи популистите грешат с искането си да се върнат към чисто националните пазари.

„Ако направим това, Китай и други страни ще диктуват условията при новите технологични стандарти“, предупреждава Вебер, добавяйки: „Искам Европа да бъде амбициозна, един глобален лидер в икономиката, включително и в екологичните технологии“.

Основният му приоритет е да бъдат включени и международните полети в Европейската система за търговия с емисии.

„Вярвам в иновациите, съвременните технологии и ценовите стимули. Те са по-добрият начин за постигане на целите ни за опазване на климата, отколкото данъците и забраните“, подчертава германският политик.

По отношение на прехода на Германия към чиста енергия и премахването на въглищните мощности Вебер споделя, че страната „не се движи в правилната посока“.

„Просто трябва да признаем, че това не може да се направи за една нощ. Поставили сме амбициозни цели за всяка държава-членка, които трябва да се постигнат, и считам, че са постижими“, коментира още той.

Според него Европа трябва да „преоформи“ икономиката си в посока хората, а не срещу тях.

„Трябва да се обърне внимание на социалните аспекти на борбата срещу изменението на климата. Не можем да ги пренебрегнем. Ето защо създаването на Фонд за преход към справедлива енергия е част от решение, което ще подпомогне всички региони и онези хора, които са най-засегнати от технологичния преход“, посочва Вебер.

Според него борбата с изменението на климата, преструктурирането на икономиката и балансирането на социалните интереси трябва да се разглеждат като нещо общо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още