IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: Лондон е сам, Брюксел е с останалите 27

От сега нататък ще вземаме предвид само интересите на 27-те, не на британците, коментира председателят на парламентарната група на ЕНП

22:10 | 04.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Някои хора в Лондон все още не са наясно какво са направили. Оттук нататък  Великобритания е сама, Брюксел е с останалите 27. Това заяви председателят на парламентарната група на ЕНП и най-влиятелен евродепутат Манфред Вебер преди началото на утрешния дебат, в който Европейският парламент ще гласува позицията си по започващите преговори.

Евродепутатите нямат думата по хода на договорките, но могат да наложат вето на крайната сделка за напускането на Обединеното кралство.

"От сега нататък ще вземаме предвид само интересите на 27-те, не на британците. Това е резултат от решението за напускане на ЕС. Това означава да си сам. Британците все още не го разбират", каза Вебер.

Той декларира, че групата му няма да допусне европейците да бъдат разделени на първа и втора категория граждани. "Brexit означава, че границите ще бъдат издигнати отново", заяви Вебер. 

Според него британските евродепутати, макар да имат право на глас, трябва да се откажат от работа по важните досиета в парламента, особено свързаните с бъдещето на Общността. Още докато е член на ЕС Великобритания според него трябва да се оттегли от различни теми, включително за бъдещето разширяване на Съюза.

Водачът на най-многобройната група в Европарламента предупреди, че Лондон ще загуби достъпа си до Шенгенската информационна система, домакинството на двете европейски агенции - за банките и за лекарствата, и дори важността на Лондонското сити като най-голям финансов център. Вебер предположи, че финансовите операции и други дейности, свързани с управлението на еврото, ще бъдат изнесени в Дъблин или във Франкфурт. "Интересите на Ситито повече не са наши интереси", каза той.

Водачът на ЕНП изрази учудване, че британците са се изненадали от острата реакция за бъдещето на Гибралтар, тъй като било ясно, че оттук нататък ЕС ще взема винаги страната на Испания в спора за съдбата на територията.

Европейският парламент се готви утре да приеме резолюция, с която да определи "червените линии" в бъдещите преговори за разтрогването на отношенията между Лондон и ЕС. Парламентът ще настоява договарянето на условията за бъдещите връзки да не започва, докато не се договорят три въпроса: правата на европейските граждани във Великобритания, финансовата цена, която Лондон трябва да плати за раздялата, определянето на границата между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Депутатите искат и гаранции, че "към държава, която не е член на ЕС, не може да има по-благоприятно отношение, отколкото към страните членки". Те допускат и възможност Великобритания да се откаже от напускането, като затова ще е необходимо тя да постигне двустранни споразумения с всяка от страните членки.

Лисабонският договор не предвижда възможност за спиране на процедурата или за оттеглянето ѝ, а само за удължаването на двугодишния срок на преговорите за напускане. Европейският парламент ще потвърди стратегията за преговорите на Съвета на Европейската комисия, че трябва да се започне с преговорите за излизането и след като се постигне напредък по тях, да се премине към договарянето на бъдещите отношения.

Под напредък водачите на големите групи в Европарламента разбират постигането на споразумение по гражданските права, цената и границата на Ирландия.

"Камерън, Мей и Фараж стоят зад този неудачен избор", коментира и водачът на евросоциалистите Джани Питела, настоявайки да им се търси отговорност.

Автор на позицията на Европарламента е неговият координатор за Brexit Ги Верхофстат. По негово решение групите на евроскептиците са изключени от нея. "Не можем да дадем на хора, които разрушават Съюза, да се произнасят по позицията ни за преговорите", обясни Питела.

Парламентарните групи на консерваторите, в която са повечето британски евродепутати, както и формациите на Найджъл Фараж и на Марин льо Пен няма да имат думата по позицията на Европейския парламент преди започването на преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС, която ще бъде гласувана в сряда в Страсбург. Комунистите все още се колебаят чия страна да вземат.

 Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още