IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер вини „оста Макрон-Орбан“ за неуспеха на кандидатурата си в ЕК

Имаше влиятелни сили, които не желаеха да приемат изборните резултати, коментира водещият кандидат на Европейската народна партия

23:46 | 04.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс

Германецът Манфред Вебер, проваления кандидат за председател на Европейската комисия, разкритикува остро в четвъртък „оста Макрон-Орбан“, която според него с лека ръка е пренебрегнала резултатите от европейските избори, предаде БТА.

Вебер, член на баварската десница, оглавяваше листата на европейските консерватори и ако беше приложена системата за водещите кандидати, трябваше той да стане председател на ЕК.

Той обаче се натъкна на силна съпротива, най-вече от страна на френския президент Еманюел Макрон, но и на унгарския премиер Виктор Орбан, с когото си размениха нападки по време на предизборната кампания.

В крайна сметка председателския пост се очаква да заеме сънародничката на Вебер Урсула фон дер Лайен, ако Европейският парламент я одобри.

„Мога единствено да кажа на избирателите си: „Имаше влиятелни сили, които не желаеха да приемат изборните резултати“, каза евродепутатът в интервю, публикувано на сайта на в. Bild.

„Имаше задкулисни разисквания и нощни заседания, на които оста Макрон-Орбан се наложи", заяви той. „Много съм разочарован, това е ясно. Като политик знам, че избори се печелят или губят, но че Еманюел Макрон и Виктор Орбан ще пренебрегнат с такава лекота изборните резултати, не очаквах", призна Вебер.

„Макрон каза: „Изберете моята Европа, не тази на Орбан“, а изведнъж се оказва, че те работят заедно и вредят на демократична Европа. Сега сме пред куп развалини“, допълни баварският евродепутат.

„Измисленият аргумент, че не съм имал опит в изпълнителната власт, е абсурден: една трета от настоящите европейски правителствени ръководители не са имали предишен опит в изпълнителната власт“, изтъкна той.

Да напомним, че „самият президент Макрон нямаше особен опит", когато беше избран през май 2017 г., каза Вебер.

Относно Урсула фон дер Лайен, която вчера беше на първото си посещение в Страсбург, Вебер обясни, че номинирането й е изненадало мнозина в парламента, а първото й представяне е било прието добре.

Фон дер Лайен е европейка, показва го целият й жизнен път. Тя познава международната политика и е убеден християндемократ, като също така има добри шансове да получи мнозинство, но това е път, осеян с клопки, прогнозира германският политик. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Lemon's
преди 4 години
Нещо искаше да кажеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Либерала Макрон в комбина с популиста Орбан срещу някой си Вебер. Такова чудо като ЕС света не беше виждал. В САЩ имаме двупартийна система, в Русия еднопартийна, в Китай няма система само 1,5 милиарда малки жълти човечета които не спират да се множат. В ЕС имаме десетопартийна система, нещо като оня терминатор Т1000, дето си приемаше всякакви форми в зависимост от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още