IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ достигат 38% от енергийния микс на Германия

Зеленият ток достигат почти този от лигнитни и антрацитни въглища

22:12 | 02.11.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Много вятър, много слънце, малко дъжд – това, което представлява силно негативни условия за земеделците и селските стопани, е положителна предпоставка за развитието на енергийния бранш, защото облагодетелства силно „зелената енергия“.

Точно това се случва и в Германия, където делът на енергията от възобновяеми енергийни източници от общия енергиен микс скача до 38%. С това е с три процентни пункта по-висок от година по-рано, поясняват от Центъра за слънчева енергия и водородни изследвания в Баден-Вюртемберг (ZSW) и Федералната асоциация за енергийна и водна промишленост (BDEW).

През януари, април и май възобновяемите енергийни източници достигат 43%, тъй като е имало силен вятър и много слънчеви дни. Ако през четвъртото тримесечие има средностатистически силни ветрове, еко делът в германския енергиен микс за цялата 2018 г. може да бъде малко под 38%.

От януари до края на септември от слънцето, вятъра и другите възобновяеми източници са се генерирали почти 170 милиарда киловатчаса електроенергия, в сравнение с 155,5 милиарда през същия период на предходната година. Вятърните турбини на сушата представляват най-голям дял от близо 63 милиарда киловатчаса, повече с от 13 процента повече, отколкото през същия период през 2017 година.

Слънчевите системи са отчели ръст от почти 16% и са произвели повече от 41 милиарда киловатчаса. Следват биомаса (34 милиарда киловатчаса) и водноелектрическата енергия (13 милиарда киловатчаса), която обаче заради дългото засушаване осигурява почти 10 процента по-малко електроенергия в сравнение със същия период на предходната година. Офшорните вятърни турбини във водата са допринесли за производството на електроенергия с около 13 млрд. киловатчаса.

По този начин ВЕИ достигат почти производството на електроенергия от лигнитни и антрацитни въглища, което възлиза на около 172 млрд. киловатчаса – със 7% по-малко в сравнение с миналата година. Природният газ регистрира спад от почти 8% до около 59 млрд. киловатчаса.

„Възобновяеми енергийни източници очевидно напредват бързо, докато приносът на конвенционалните енергийни източници за покриване на брутното потребление на електроенергия постоянно спада", каза ръководителят на BDEW Щефан Капферер.

Въпреки това по думите му предстои още работа, преди да се достигне целта на правителството от 65%-ен зелен ток в общия микс – цел, която следва да се достигне през 2030 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 13 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
Колкото до мечтата на разни празноглавци, да си турят по един панел на покрива, то никой не им пречи! И аз съм си турил на вилата, без да питам никого, обаче тока си го харчим аз. Идеята да продавате ток на НЕК, когато не му требва, а да не плащате ток, когато на вас ви требва, е сигурен начин да загробите и НЕК, и целата държава, защото ако има пазар и той определя от кого НЕК да купува еленергия, в България немаше да има ни перки, ни плочки, ни американски ТЕЦ-ове. Сега изкупуването на скъп ток става по непазарни способи, чрез административна принуда, което не е пазар, нали? А административната принуда е инструмент от арсенала на държавно-плановата командна икономика, която пък е атрибут на един друг обществено-политически и икономически строй, който вие всички тук УЖ много мразите... Та така... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 5 години
Мдамм... Тука наистина се образува една ядка от безселници, които мноо четат из нета и преживят с удоволствие всека лопата фураж, като настоящата статия, която е овкусена в нюанса на техния жизнен мироглед или актуалната политкоректност. Това, което им харесва е истина, което не им харесва, е дело на некви комунисти или онанисти, но задължително червени и така всичко е лесно разбираемо и добре подредено. Има и едни, дет уж се опитват обективно да мислят, ама не им се много удава, щото пак филтрират фактите според предварително зададения алгоритъм. Оставяме настрана дежурните стокракуси и сакаматляци, дето са на секо гърне мерудия и вземаме уж обективните доводи на Зельо, надлежно илюстрирани със съответните линкове. Там смазващо безспорно се вижда, че в Германия 54.1% от произведената еленергия е добита чрез изгаряне на нещо си, демек - с повече или по-малко въглеродни емисии. Добавяме 13.1% от уран и стават 67.2% "не-зелени" технологии. Остават 32.8% от чиста енергия - вятър, слънце и вода. И започва големото кудкудякане, че в Германия утре-вдругиден ше станат 50:50%, а след година-две - напрао 100%, а тука червените пречат и ние да станеме така... На сичкото това бих казал - куку, пипе и майка им халюля... ***Към #6 на Зелката: Щото, драги ми Зельо, нещата имат малко по-друг характер и ще го видиш, ако вложиш малко повече мозък. Щото, когато се решава енергийното бъдеще на една държава, требва да се подхожда с мозък, а не с ураджийство и комсомолски плам, нали? Оти иначе ше стоите без ток!Ето ти нещо от същия източник, върху което едва ли ти и останалите "експерти" по енергетика тука сте се загледали:https://***.energy-charts.de/power.htmСега внимателно разгледай чарта за 29, 30 и 31 октомври и после за 01-03 ноември и открий разликите. Нещо прави ли ти впечатление? Съотношението на вятърната и слънчева енергия към останалата? Напр., че от два дена насам Германия би требвало да е на тъмно, асо ги немаше онези зелена, червена и двете кафяви линии, които целогодишно, денонощно изглеждат по същия начин? И как би изглеждала икономиката на Германия, ако тях ги нямаше вече, демек - мечтата на целата зелена пасмина, която облазва Европа и си пъха гагата навсякъде, беше осъществила мечтата си да няма вече в Европа ток от *** и уран...?! Как си представяте сички вие, напр. производствения процес в заводите на Круп, Тисен, Зименс, Хьохст, Байер, Мерцедес-Бенц, М.А.Н. и кой ли още не, на принципа - днеска ду^ха - работиме, утре не ду^ха - чекаме да задуха... ?Лапешка ви работа...! :lol:Та... когато видиш на чарта, който ти показах, че тенденцията се е обърнала, демек - жълтата, сиво-зелената и синята зони да станат прави черти без синусоидални подскоци нагоре-надоле и периодични изчезвания, а червената и двете кафяви станат къдрави и спорадични, тогава и Германия ще довери индустрията си на ВЕИ и на вас ше ви се осъществи мечтата... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis12
преди 5 години
и останалия микс от 60% е Руския вражески газ и суровини ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
До колкото знам е незаконно, тук един комшия имаше в задния си двор, не бе голяма перка, но го накараха да я махне. Като се има предвид, че масата хора живеят в къщи, с дворове, не виждам проблема. Между Златни и Варна, всяка вила/къща има соларни панели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Електроенергетиката е отрасъл, който в последно време се развива доста динамично, затова имайте предвид, че аргументи които са изглеждали разумни преди 10 и повече години - днес може вече да не са валидни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Аз не знам колко от критиците на ВЕИ не са стъпвали последно време в страни от Западна Европа че се чувстват компетентни да дават мнения но аз от лятото не съм се прибирал в България. Бях в Австрия, Германия, Белгия, сега съм във Франция. Направи ми се разбиха всички стереотипи и представи като видях в какви мащаби развиват ВЕИ и паралелно с тях променят ЕРП мрежите си и управлението им. Не е много далеч от работата, с която се занимавам аз и когато мога следя отблизо развитието на сектора.Пожелавам ви първо да видите как се прави, в какви мащаби вече е направено, накъде наистина са тръгнали умните хора и после да се замислите дали си заслужава непрекъснато да повтаряте мантрите спускани от външнополитическия отдел за дезинформация към специалните служби на Русия.Императоре - моите уважения за финансовите и брокерските умения, обаче за ВЕИ..... поживей няколко месеца в Германия, Франция или Австрия и тогава вземай отношение. Ще е малко по-различно от изтърканите глупости и общоизвестни факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Отделно могат да разешат на малките ВЕЦ да си направят резервоар в което да събират дневното количество вода и да го изразходват по време на пиковете. Това са малки обеми и лесно ще ги направят, като им премахнат преферциалната цена..;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Sokratus
преди 5 години
След като Германия може да се справи с 38% ВЕИ при това е доста на север от България, защо и ние да не можем!?!Защо нашето светочайше управление не прави нищо за увеличаване на делът на ВЕИ без да се натоварва цената на тока. Защото и сега ако си сложиш 3-5kW на покрива може да ги избиеш за 7-10 години без преферциална цена. Все ак дневната енергия струва почти 22ст за kWh. Единственото нещо, което трябва да направят е да разрешат да произвеждаш процент от консумацията ти на година. Например 50% или 75%. И като не произвеждаш повече ти я изкупуват с виртуални точки, с които после може да си купуваш енергия. Така е в Бостън. Единствените притеснения са, че може да небалансира системата, но и за това има лек, правят ограничение на максималните инсталирани мощности по тази схема, например 300-500 MW. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 5 години
верно е че тиквата ти е като бетон, но виждам че макар и трудно нещо пробива вътре ... преди ги отричаше, сега са ОК за заместващи можности, скоро ще ги припознаеш напълно ... с лития беше същото, с теслата същото :):) ... така че имаш шанс да станеш бял, не се отказвай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
това е нетното производство на Германия :https://***.energy-charts.de/energy_pie.htmтова е електроенергийния обмен :https://***.energy-charts.de/exchange.htmвсе пак е информация на ЕСО Германияи в материала не е добавено нищо от Бойчо :) . и кой е Stefan Kapferer, Vorsitzender der BDEW и кой си ти :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още