Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ВЕИ и ядрената енергия ще помогнат на Полша в енергийния й преход

Варшава подготвя енергийна стратегия, в която двата видя енергия са основни елементи, споделя зам.-министърът по въпросите на климата Гибурж-Четвертински

ВЕИ и ядрената енергия ще помогнат на Полша в енергийния й преход

Снимка: Bloomberg L.P.

Атомната и възобновяемата енергия ще помогнат на Полша да премине към нисковъглеродна икономика и да постигне целите на Европейския съюз за въглероден неутралитет. Това обяви в интервю за вестник Dziennik Gazeta Prawna заместник министърът по въпросите на климата Адам Гибурж-Четвертински. 

Още по темата

С икономика, базирана на въглища, Полша трябва да постигне климатичните цели на съюза през втората половина на века. Според Четвертински в момента полското правителство подготвя енергийна стратегия до 2050 г., в която атомната и възобновяема енергия са основни елементи.

„Днес това изглежда като много далечна перспектива, но трябва да припомним, че все още над 70% от енергийния микс на Полша идва от въглища, така че трансформацията отнема време. Технологиите обаче ще се развиват, така че може да се окаже, че снабдяването с енергия е по-евтино, отколкото очаквахме“, коментира Четвертински.

Той призна, че енергийният микс и индустриалната структура на Полша не ѝ позволяват да спази срока до 2050 г., но увери, че страната ще се стреми към икономика с ниски емисии с помощта на ядрена енергия и възобновяема енергия.

В началото на август стана ясно, че страната планира да обедини своите три големи компании за комунални услуги PGE, Enea и Tauron в две групи като част от планираната реформа на своята въгледобивна и енергийна промишленост.

Полша произвежда по-голямата част от електроенергията си чрез изгаряне на въглища и е единствената държава членка на Европейския съюз (ЕС), която отказа да обещае постигането на въглероден неутралитет до 2050 г.

Според вицепремиера на страната Яцек Сасин едната група ще се занимава с добива и генерирането на електроенергия чрез въглища, докато другата ще ръководи операциите на трите дружества, които не се отнасят до този енергиен ресурс.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
"Той призна, че енергийният микс и индустриалната структура на Полша не

Още от Европа
Ръстът на случаите на коронавирус натежа върху борсите в Европа