Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ВЕИ ще пестят 58 млрд. евро от вноса на енергийни ресурси в ЕС до 2030 г.

Европейската сметна палата ще одитира соларни и вятърни централи в Европа

ВЕИ ще пестят 58 млрд. евро от вноса на енергийни ресурси в ЕС до 2030 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) намаляват зависимостта на Европейския съюз от вноса на енергийни ресурси, пише в документ на Европейската сметна палата. По данните на одиторите през 2015 г. благодарение на енергията, произведена от възобновяеми източници, общността е спестила 16 млрд. евро годишно. До 2030 г. тази сума ще набъбне до 58 млрд. евро.

ВЕИ централите намаляват като цяло цената на електроенергията – по данни на Европейската комисия (ЕК) между 2008 г. и 2016 г. цената на едро на тока в общността е намаляла със средно 70%, или всеки процентен пункт увеличение на ВЕИ води до понижение на цената с 0,4 евро за мегаватчас електроенергия.

Още по темата
Зелената енергия също така намалява въглеродния отпечатък на европейската икономика (с изключение на биомасата) и така се изпълняват мерките за опазването на околната среда и подобряването на качеството на въздуха.

Нещо повече – развитието на ВЕИ сектора допринася за развитието на иновациите и заетостта. Към 2014 г. зелената енергетика дава 1,2 млн. работни места, а оборотът достига 144 млрд. евро.

Одиторите планират да направят одит на сектора и ще съсредоточат усилията си в две направления – производството на електроенергия от вятърните и слънчевите централи. Благодарение на развитието на технологиите очакванията в Сметната палата на ЕС са, че скоро това ще бъдат два от най-евтините енергийни източници.

Характерното за слънчевите панели е, че те могат да бъдат реализирани на малки или големи паркове, дори и върху сгради, а капацитетът на соларните паркове расте значително през последното десетилетие. В същото време има и съществено намаление на производствените разходи в последните години.

Инвестициите във вятърните паркове са по-сложни и големи, а самото строителство, особено в крайбрежието, отнема години. Така до 2014 г. ЕС беше водещ в този сектор, но след това Азия (основно в Китай и Индия) започна да изпреварва общността по отношение на вложени средства в развитието на сектора.

Одитната проверка, която предстои, ще се опита да установи дали стратегиите на ниво ЕС и на национално ниво насърчават развитието на соларните и вятърните паркове и дали има правна несигурност по отношение на инвестициите, като например чести регулаторни промени или ретроспективни действия, които да засегнат интересите на инвеститорите. Проверката ще обхване и дали финансовите схеми за подкрепа на възобновяемите източници променят пазарните правила. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
6
 
1
преди 9 месеца
Айде отново същата мозъчна промивка.
ВЕИ може и да спестят 58 милиарда ама на бюджета на ЕС. За гражданите на ЕС тази икономия ще докара нарастване на сметките с 20-30%.
Това не е икономия а политически ход за намаляване на вноса за сметка на цената плащана от потребителите.

Още от Европа
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit