Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Великобритания е на крачка от първия си ден без нужда от въглища

Усилията на страната да произвежда електричество единствено по природосъобразни начини дават добри резултати

Великобритания е на крачка от първия си ден без нужда от въглища

Снимка: Архив Ройтерс

Обединеното Кралство е напът да отбележи първия си пълен ден от iндустриалната революция насам, в който за производството на електричество не са горени въглища, предава Bloomberg. Това става ясно от данни на National Grid Plc, операторът на елекрическата мрежа във Великобритания.

“В страната не е имало период от последователни 24 часа, в които да не се горят въглища, но днес това може и да се промени”, написа компанията в своя Twitter акаунт.

Великобритания е една от страните, които първи започват да използват възобновяеми източници на електричество. Тя има най-много вятърни турбини по бреговете си, а също така има инсталирани соларни панели с капацитет на седем ядрени реактора. Целта на правителството е до 2025 г. да спре работата на всички топлоелектрически централи.

Още по темата

Съседните на Обединеното Кралство страни имат подобни цели и затварят централите си, захранвани с въглища, с по-бърз от очаквания темп.

“Преди 10 години не можехме да си представим ден, без да се горят въглища, а след още 10 години енергийната ни система отново ще има радикално променен облик”, коментира Хана Мартин главен енергетик в Greenpeace U.K.

Тези действия са най-вече резултат от промените в климата, които подтикват да се търсят начини за производство на електричество по природосъобразен начин. Европейският съюз има поставена цел до 10 години 20% от енергията, консумирана от крайните потребители, да е от възобновяем източник.

През декември 2015 г. в Париж бе подписано споразумение относно промените в климата, според което в 200 държави ще се вземат мерки за регулирането на замърсяването на въздуха от парниковите газове.

Европейските страни са постигнали най-много в тази насока, а през миналия юли Великобритания успя да генерира повече електричество от слънцето, отколкото от въглища.

По статията работиха: Цветелина Каменова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (7)

0
 
3
 
7
panther до: vzhekoff
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Точно така е. Целта е да се спрат само ТЕЦ-овете на въглища. В момента около 50% от електричеството в УК е от ТЕЦ, ще ги закрият.... ама друг път.
1
 
7
 
6
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
3
 
9
 
5
Необразован до: michaelis12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ НАЛИЧИЕ НА ОБИДНИ КВАЛИФИКАЦИИ
13
 
7
 
4
преди 8 месеца
аз незнам някой Май месец да им нужда от въглища кат дое зимъска ше си ги пуснат пак нема страшно ..... :)) Те и укрите бяха забранили въглища от Русия щот не било патриотично, но кат падна ей са виелицата и отмениха забраната ..... та така и тия недъгаввите англичани мое са надуват ама само летото ..... :))
1
 
10
 
3
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"Целта на правителството е до 2025 г. да спре работата на всички топлоелектрически централи."
Вероятно се има предвид да се спрат всички ТЕЦ на въглища, а не всички ТЕЦ, както е записано, защото централите на газ също са ТЕЦ :) Няма как да закрият всички ТЕЦ-ове.

Още от Европа
Социалдемократите подкрепиха преговори за широка коалиция в Германия