IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания издава 5 хил. временни работни визи за шофьори

Липсата на шофьори застрашава доставките на стоки, включително и хранителни

08:38 | 26.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Великобритания ще издаде до 10 500 временни работни визи поради недостига на работна ръка, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Тримесечните визи ще важат от октомври до декември и половината от тях са за шофьори на камиони. Те трябва да облекчат ситуацията в транспорта, както и в други ключови сектори на британската икономика, като птицевъдството.

Решението на правителството на Борис Джонсън е до голяма степен неочаквано - управляващите настояват, че страната не зависи от чуждестранна работна сила. То противоречи на линията, следвана след Brexit, една от ключовите причини за която беше възможността за контролиране на имиграцията. 

На "Даунинг Стирйт 10" от месеци се опитват да избегнат тази стъпка, въпреки предупрежденията и недостига на шофьори, оценяван на около 100 000 места, отбелязва АФП.

Освен издаването на работни визи ще бъдат предприети и други мерки, за да се гарантират доставките преди Коледните празници, заяви министърът на транспорта Гранд Шапс. Той отправи и призив към работодателите да продължат да подобряват условията на работа и заплатите, за да задържат служители.

Липсата на достатъчно шофьори се обяснява с много фактори - излизането на страната от ЕС, застаряващата работна сила във Великобритания, но също и лоши условия за работа и ниско заплащане. Опасенията в страната са, че заради липсата на достатъчно шофьори на камиони са застрашени доставките на различни стоки, включително и хранителни, особено за Коледните празници, допълва ВВС.

Временните визи ще бъдат издавани не само на граждани от ЕС, но и от цяла Европа. В страната се появиха и предложения да се обучават бежанците от Афганистан да поемат тези задължения на пълно работно време.

Според анализатори временните визи могат да създадат големи главоболия за правителството. Посланията след Brexit бяха, че компаниите вече не могат да разчитат на евтина работна ръка - те трябва да намерят нужните им служители във Великобритания, да ги обучат и да им плащат добре.

Изключението за транспортните служители може да накара и други индустрии да се обърнат за помощ към правителството и да поискат работни визи за чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Шофьори на камиони се търсят в цял свят,Великобритания им предлага само временни визи.Реално повечето шофьори са се установили в държави на по сигурни работни места,при добри условия.И сега ще им е трудно да намерят хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
''.... В страната се появиха и предложения да се обучават бежанците от Афганистан да поемат тези задължения на пълно работно време....''' Ааа- НЕ- нали брекзит се случи именно заради това- британската икономика да НЕ зависи от чуждестранните работници;0 Хайде сега, ПРЕМАХНЕТЕ социала на три поколения британци и ги НАКАРАЙТЕ ДА РАБОТЯТ- нали уж брекзит се случи, защото ние- източноевропейците / според фарадж и джонсън/ сме заемали работните места на британците- е, сега имате над 100 000 НЕЗАЕТИ работни места- давайте, накарайте 100 000 британски граждани да заемат тези работни места за шофьори на тирове и си оправете икономиката съобразно ''идеите'' на брекзита ви;D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още