IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания настоява за либерализиране на ГМО режима в ЕС

Ако ЕС остане на сегашната си позиция, трябва да върнем лицензионния режим за ГМО продуктите на националните правителства, коментира дипломат

12:02 | 09.03.13 г. 62
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания настоява за либерализиране на пазара на генно модифицирани организми (ГМО) в Европа в опит да преодолее съпротивата на много европейски страни, включително Австрия и Франция, съобщава Financial Times.

Секретарят по околната среда към кабинета в Лондон Оуен Патерсън ще направи предложението за либерализиране на режима с твърдата подкрепа от страна на премиера Дейвид Камерън и финансовия министър Джордж Озбърн.

До този момент Брюксел е одобрил само два ГМО продукта за употреба като храна в сравнение със САЩ и други страни по света, където ГМО продуктите са широко разпространени.

ЕС е подложен на натиск да либерализира ГМО сектора поради увеличаващите се цени на земеделската продукция. Британски фермери предупреждават, че от май няма да са в състояние да  гарантират, че пилетата, които отглеждат, ще са хранени единствено с незамърсен от ГМО фураж.

Съпротивата срещу ГМО продуктите произтича не само то Брюксел. Мнозинството европейци са твърдо против употребата на така наречените „Франкенщайн храни“ още повече, след като скандалът с откритото в търговската мрежа конско месо повиши чувствителността към безопасността на храните.

„Ако Европейският съюз (ЕС) остане на сегашната си позиция, ние трябва да се опитаме да дерегулираме режима на лицензиране на ГМО продуктите като върнем това правомощие на националните правителства“, коментира Джордж Фриман, депутат от Консервативната партия и привърженик на инициативата.

Защитниците на ГМО технологията следят отблизо предстоящите търговски преговори между ЕС и САЩ за създаването на Трансатлантически съюз. Американски политици също настояват за либерализация на ГМО пазара в ЕС като част от по-широка сделка.

Миналия месец президентът на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу предупреди, че ЕС няма намерение да прави компромиси по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

62
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Де да не можеше. Оказва се обаче, че може и точно там е и най-голямата опасност от ГМО. Защото когато модифицираните растения започнат да се кръстосват с немодифицирани кой знае до какви извращения може да се стигне. Особено при третото, петото, десетото поколение. Представяш ли си ситуацията, ако в един хубав момент се окаже, че всички семена, които сме засели миналата година от дадена култура се окажат безплодни? Или се роди нещо съвсем различно, което не е ясно става ли за ядене или не и какъв ще е резултата на следващата или по-следваща година. Кръстосват се гадовете и това е по-страшно от всичко друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
хехехехе:) като ламята Спаска от приказките:)Заръфа ли те някое от растенията за ръкава?:) Аз даже не знаех, че може второ поколение да се вади от ГМО. Разбира се-не разбирам много от тия неща, но така бях чувал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 9 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Някой пробвал ли е, да засади слънчоглед следващата година от ГМО семе. Аз не знаех, че огромните три четири слънчогледа, които посадих, са ГМО. Разбрах го, когато на следващата година посадих семена от моите пити. И, и излязоха едни десетоглави растения, с много малки пити, на които семената освен за птиците, за друго не ставаха. И това е много страшното също. Садиш и си дотам. На другата година пак купуваш семена, не можеш да имаш свои собствени. С други думи, вързан си отвсякъде. Ако собствениците на ГМО семената решат да поставят една страна на колене, не дават семена, страната няма запаси, защото няма как да има и ето ти икономическа зависимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 10 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а на Черкезов мога да кажа, че не само съм редовно по нивите(поне няколко пъти в месец можеш да ме видиш на терен:) ), но и поне 30-40% от контактите ми са с хора пряко свързани със селското стопанство. Отделно самият аз съм собственик на малко земя, на която Господ да ме накаже, ако позволя с мое знание да се отглежда ГМО. А...по селата рядко има гладни Черкезов-там хората обикновено са работливи и за хляба си изкарват-я домат ще копне, я яйца ще продаде на минаващ гражданин:) Те не за хляба си се притесняват, а за новият телевизор, новата кола...тия работи просто отсъстват от тяхното битие. И като им смъкнеш цената на продукцията, която продават и без това евтино, най-много да станат вярно гладни. И тогава сигурно ще се начета на глупости от типа на-е те не са успешни, не работят достатъчно, "калпав матряла" и други простотии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 10 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
даже мога да добавя-около 25% от произвежданата пшеница в момента в Бг задоволяват потребностите на цялата държава-и тоя процент ще пада, защото на все повече места се възстановява стопанството. Тук *** е, че субсидираме продукция, която да бяга в чужбина, ама...не е това темата. Нещо което не е пряко свързано с темата-черноземните почви са най-плодородните на земята. На английски чернозем си е chernozem, и ги има на много малко места. Бг, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Щатите и Канада. Но в Бг е възможно (не като изключение) да видите добив(с нашата остаряла напоителна система) 700кг на дка. БЕЗ ГМО.Ако не е счупено, защо го поправяме?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 10 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
идеята на монсанто е чрез раундъп да изсмукат парите от ферерите.цените на раундъп за последните 10 години са се покачили над 3 пъти.твърдо НЕ за ГМО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
идеята на монсанто е чрез раундъп да изсмукат парите от ферерите.цените на раундъп за последните 10 години са се покачили над 3 пъти.твърдо НЕ за ГМО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 12 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! Докато единият ни убеждава, че ГМО ще ни помогнат да се размножаваме по-чевръсто, имайки по 3-4 деца, другият апологет на мутантите разкрива истинската цел на операцията "ГМО" - драстично намаляване на популацията на планетата. Остава да се разберете помежду си с Петров за какво всъщност става дума. Ние разбрахме единствено, че работата смърди яко! :lol:Едно обаче е сигурно - Монсанто във ваше лице не е попаднал на верните хора в България, които да спомогнат за пробив в мисленето и нагласите на местните "аксептанти"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Черкезов, вие надминахте себе си. Според последният ви пост излиза, че ГМО са много по-опасни дори от ядрените оръжия. Кое друго оръжие би могло да редуцира населението на планетата до 600 000 000.? След като даже Евросъюза не се справя достатъчно добре. Вие да сте чули Евросъюза да е убил някого? Не сте, няма и да чуете, но въпреки това откакто сме в този съюз се топим като нация. Явно такава е съвременната тенденция във въоръжаването. Да се правят оръжия, които унищожават без да убиват. Евросъюз, ГМО, какво следва по-нататък? Вероятно нещо, за което ще трябва сами да си плащаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 13 rate down comment 1
comet
преди 11 години
Ами вярно е, в САЩ се заформят две крайности: дебели хора хранещи се в евтините хранителни ГМО-супермаркети; и слаби хора хранещи се в няколко пъти по-скъпите без ГМО ("organic") такива. А сега познай кои са богатите и кому какво се заформя да му се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още