IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания не възнамерява да позволи надзор от ЕС след търговския договор

На 1 януари 2021 г. ще си възвърнем пълната политическа и икономическа независимост, твърди Дейвид Фрост

07:45 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският преговарящ Дейвид Фрост. <em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Британският преговарящ Дейвид Фрост. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg 

Правителството на Обединеното кралство се съпротивлява срещу контрол от страна на ЕС след сключването на евентуално търговско споразумение с Брюксел. „Да вярваме, че можем да приемем надзора на ЕС при така наречените равни конкурентни условия, просто пренебрегва въпросната точка, за която става дума", заяви британският преговарящ Дейвид Фрост в понеделник вечер в реч пред Свободния университет в Брюксел. 

Великобритания напусна ЕС, така че вече да не се забърква в правила и разпоредби, подчерта Фрост, цитиран от AP. В бъдеще тя можела да приема закони само по своя преценка.

След Brexit в края на януари отношенията между Великобритания и ЕС се основават на преходни правила. Те обаче се прилагат до края на годината и трябва да бъдат заменени с търговско споразумение, което трябва да бъде готово до тогава. Преговорите следва да започнат през март. Въпреки това много експерти смятат, че периодът е твърде кратък поради сложната материя.

Фрост обаче даде да се разбере, че правителството му няма да се съгласи на по-дълъг преходен период. На 1 януари 2021 г. Великобритания ще си възвърне пълната политическа и икономическа независимост. „Защо да отлагаме това?“, попита той, като поясни, че Лондон по-скоро ще склони да няма споразумение, отколкото споразумение с компромиси по ключови въпроси.

ЕС заяви, че ще се стреми към най-добрите възможни търговски отношения с Обединеното кралство, но само ако има ясно проверимо равенство на възможностите във Великобритания за компаниите от държави от ЕС - от екологични стандарти до държавна помощ. Лондон е суверен в законодателството си - но колкото по-отдалечени са британските закони и разпоредби от тези на ЕС, толкова по-малко изгодно ще бъде договореното търговско споразумение, е позицията на Брюксел.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние вече увери, че ЕС няма да се съгласи на споразумение на всяка цена, само за да избегне скъпия хаос на състояние без споразумение след 1 януари 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още