IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания очаква достигане споразумение за бюджета на ЕС през седмицата

Камерън обаче не се смята за лош европеец, настоявайки средствата в общия бюджет да бъдат намалени и да се харчат по-ефективно

21:58 | 19.11.12 г.
Великобритания очаква достигане споразумение за бюджета на ЕС през седмицата

Великобритания смята, че може да бъде постигнато споразумение за бюджета на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. по време на критичните преговори в Брюксел през тази седмица, заяви говорителка на британскияу премиер Дейвид Камерън, цитирана от Ройтерс.

Положителният тон по отношение на перспективите за споразумение са в ярък контраст с досегашните изказвания на Камерън, в които той обяви, че не таи „особено големи надежди“ за определяните от него като „абсурдни“ предложения за бюджета на съюза.

Говорителката не посочи причина за промяната в тона, но отбеляза, че през последните дни Камерън е говорил с лидерите на Полша, Швеция, Дания, Франция, Германия и Холандия, като телефонните разговори ще продължат с други техни колеги и през следващите дни.

С изключение на Полша останалите споменати държави са нетни донори в бюджета на ЕС и е по-вероятно да симпатизират на британските искания за замразяване на разходите на съюза на досегашното им ниво, ако не бъдат намалени.

„Премиерът вярва, че можем да разработим тези подробности, за да постигнем точното споразумение на срещата на високо равнище през тази седмица и ние сме готови да го направим“, каза говорителката.

Камерън заплаши да използва ветото на Великобритания на срещата на 22-23 ноември, за да спре всяко споразумение, което не е в интерес на данъкоплатците в страната.

Днес той намекна, че британската позиция е получила известна подкрепа от най-малко няколко европейски държави. „Чувствам, че привлякох хора в Европа на своя страна по отношение на твърдението, че трябва да спрем да бъркаме из джобовете им до безкрайност и да харчим все повече и повече пари през бюджета на ЕС, особено когато в толкова много области в него разходите са неефективни“, каза британският премиер.

Неговата говорителка отказа да разкрие насоките на евентуално споразумение за бюджета на ЕС, посочвайки само, че идеите за обуздаване на разходите като например съкращаване на административните разходи, все още не са били проучени.

Днес британският вестник Financial Times съобщи, че представители на ЕС са започнали работа по планове за споразумение за бюджета на общността през 2014-2020 г. без Великобритания, спекулирайки, че планът може да се окаже тактически ход за натиск върху Камерън да не използва своето вето.

Според говорителката на британския премиер трябва да бъдат очаквани „различни схващания и тактики за преговорите“ преди срещата на високо равнище.

На свой ред Камерън разкритикува рязко финансовите структури на ЕС, обвинявайки ги в незадоволително планиране и стремеж да раздуят бюджета на общността, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Няма да се извинявам за това, че отстоявам интересите на своята страна в диалога с Европа“, каза той, добавяйки, че не се смята за лош европеец. „Не мисля, че се превръщам в лош европеец, ако искам по-строго финансово споразумение за общността. Във Великобритания бяхме принудени да се откажем от някои бонуси, да замразим заплатите и да съкратим редица бюджети с една трета. Но защо бяха всички тези строги решения, ако когато стане дума за бюджета на ЕС, той трябва само да расте, расте и расте?“ пита риторично той.

Европейската комисия настоява за 7-годишния период бюджетът да бъде увеличен до 1,08% от брутния вътрешен продукт на ЕС (1 трлн. евро). Германия предлага той да не надхвърля 1% (960 млрд. евро), докато според Камерън бюджетът трябва да е до 900 млрд. евро.

Всяка позиция се подкрепя от различен брой държави-членки, като 15 страни от Източна и Южна Европа поддържат предложението на ЕК, Франция и Италия застават зад германската позиция, а Холандия, Швеция, Финландия и Чехия са съгласни с Великобритания.

Правителството на Камерън провежда политика на съкращаване на бюджетните разходи, затова Лондон се стреми с всички сили да предотврати увеличаването на вноската на страната в европейските структури.

Камарата на общините обаче направи задачата на Камерън още по-трудна, като гласува за свиване на бюджета на ЕС дори при отчитане на инфлацията, докато исканията на британското правителство бяха без нейното отчитане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още