IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отказва размяната на танкери с Иран

Няма quid pro quo, заяви новият британски външен министър Доминик Рааб

15:23 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Duncan минава през Суецкия канал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Duncan минава през Суецкия канал. Снимка: Ройтерс

Петролният танкер Stena Impero, който плава под британски флаг, все още се държи в плен от Иран. Размяната на задържания петролен танкер с Техеран обаче не стои на дневен ред за правителството в Лондон.

"Няма quid pro quo", заяви новият британски външен министър Доминик Рааб пред телевизията BBC в понеделник. „Не става дума за бартер. По-скоро става дума за международното право и неговото спазване“.

Иранският президент Хасан Рохани предложи през миналата седмица замяната на взаимно задържаните петролни танкери.

Ако Иран иска да бъде признат за отговорен член на международната общност, тогава той трябва да спазва нейните правила, каза Рааб и пред телевизионния канал Sky News. Това означава според него, че Иран трябва да освободи задържания британски танкер.

Иранската революционна гвардия задържа на 19 юли британския кораб Stena Impero близо до Ормузския проток заради предполагаемо участие в инцидент с рибарска лодка. Въпреки това ръководството в Техеран преди това заплашваше с отмъщение заради задържането на ирански танкер от британския флот. Той задържа в началото на юли иранския Grace 1 преди Гибралтар.

Танкерът е задържан заради това, че е транспортирал ирански петрол до Сирия, като по този начин нарушава изискванията на ЕС. Иран отрича това.

След инцидента в Ормузкия пролив Великобритания стартира кампания за европейска военна мисия. Разговорите за такава мисия все още продължават. Опциите варират от чиста мисия за наблюдение до военни ескорти за търговските кораби.

Междувременно стана ясно, че eскадреният миноносец HMS Duncan, който вчера пристигна в Персийския залив, ще гарантира сигурността на британските кораби в Ормузкия проток заедно с намиращата се вече там фрегата HMS Montrose, заяви британското министерство на отбраната.

„Свободата на корабоплаването в Ормузкия проток е от съществено значение не само за Обединеното кралство, но и за нашите международни партньори и съюзници", подчерта британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Министерството пояснява, че корабът Duncan ще бъде сменен през текущата година от фрегатата Cant. Montrose обаче ще остане в Близкия изток до 2022 г. в рамките на постоянното присъствие на британските кралски военноморски сили в региона.

Напрежението в този стратегически регион не престава да се покачва след американското изтегляне от иранската ядрена сделка през май 2018 г., последвано от връщането на тежките американски санкции срещу Техеран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още