IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предлага ново споразумение по сигурността с ЕС след Brexit

Лондон иска да запази и засили сътрудничеството и да възпре „все по-нарастващите и все по-големия брой трансгранични заплахи“

13:49 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще предложи в понеделник подписване на ново споразумение по сигурността с Европейския съюз (ЕС) след Brexit, за да запази и засили сътрудничеството и да възпре „все по-нарастващите и все по-големия брой трансгранични заплахи“, съобщава Ройтерс.

В шестия си политически документ, с който представя отношенията си с ЕС, след като напусне съюза през март 2019 г., правителството ще обяви, че новото правителство „ще бъде подкрепено от споделените ни принципи и ще гарантира, че партньорството ни има гъвкавостта да отговори на постоянно променящите се заплахи, пред които се изправяме“.

Предложението идва само няколко дни, след като взрив в метрото в Лондон доведе до 30 ранени. Атаката бе петата голяма в страната за тази година.

Вече имаме дълбоко сътрудничество с ЕС по въпросите по сигурността и е от наш взаимен интерес да намерим начини да го поддържаме“, каза министърът по Brexit Дейвид Дейвис в изявление.

Великобритания публикува серия от политически документи за „бъдещото партньорство“, за да се опита да побутне разговорите с ЕС напред, след като те изпаднаха в застой по сделката за развода, особено по частта, свързана със сметката за излизането.

Сътрудничеството в сигурността се възприема от държавните представители като един от най-силните аргументи, с който да си спечелят по-добри позиции в сложните разговори за прекратяване на 40-годишното членство в съюза.

Вътрешният министър Амбър Ръд заяви, че Великобритания е един от водещите участници на ЕС в редица мерки, например споделянето на данни и доказателства, екстрадиране и европейската агенция Европол.

Последните събития във Великобритания и из Европа показват, че престъпните и терористични заплахи, пред които се изправяме, са най-различни и все по-международни. Дълго сътрудничество, което имаме с европейските ни партньори, ни позволява заедно да намерим решение на тези заплахи и да осигуряваме безопасността на гражданите ни“, каза тя.

Докато се подготвяме да излезем от ЕС, е жизненоважно да договорим нов начин да гарантираме непрекъснато сътрудничество в сферата на сигурността, правоприлагането и наказателното правосъдие“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още