IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания пренаписва митническите си закони за "успешен" Brexit

Ключов приоритет ще бъдат нови правомощия, с които да се помогне на Лондон да запази 40-те съществуващи търговски сделки на ЕС с други страни

10:30 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на британския премиер Тереза Мей предприеха първите стъпки към изпълнение на обещанието си да направят Великобритания глобална търговска сила след Brexit, очертавайки митническо и търговско законодателство, което ще влязе в сила, когато Лондон излезе от Европейския съюз, съобщава Bloomberg.

Ключов приоритет ще бъдат нови правомощия, с които да се помогне на Великобритания да запази 40-те съществуващи търговски сделки, които ЕС има с други страни, когато спре да бъде членка на съюза.

„За пръв път от над 40 години Великобритания ще може да оформя собствената си търговска и инвестиционна програма“, заяви министърът на международната търговия Лиам Фокс. „Решени сме компаниите и потребителите да могат да се възползват от тази възможност от деня, в който напуснем ЕС“.

Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз през 2019 г., но иска митническо споразумение без мита върху търговията с блока с 27-те оставащи страни членки.

Нов търговски проектозакон включва нови мерки, които ще позволят на Великобритания да възпроизведе търговските споразумения, договорени от ЕС с други страни. В същото време митническият законопроект ще позволи на правителството да създаде „самостоятелен митнически режим“ и да определи собствените си нива на данък добавена стойност и акцизите върху стоките.

Според официални представители планът е да се запази функциониращото движение на стоки още от деня, в който Великобритания излезе от ЕС, продължавайки режимите на ДДС и акцизите в съответствие с финалната сделка, постигната в преговорите.

Планът ще търси начини да се гарантира, че базираните във Великобритания компании могат да продължат достъпа си до големи държавни договори в 47 страни. Нов орган за защита на търговията ще защитава британските бизнеси от нечестни търговски практики в случаи на спорове.

„Продължаваме да осъществяваме успешния Brexit, който заздравява съществуващите търговски връзки, докато в същото време разкрива достъп до нови и съществуващи пазари по света“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още